fbpx

mundiri

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović donio je jednu od prvih odluka – ukinuo je poznate "Tuđmanove mundire".

Naime, Milanović je odlučio da upečatljive crvene odore Počasne bojne Hrvatske vojske odlaze u historiju, prenosi Večernji list.

Na inauguraciji održanoj jučer, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske u svojim svečanim odorama postrojili su se posljednji put, i to za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Počasna predsjednička garda, kako je tada zvana, prvi put javnosti je predstavljena na smotri Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj u maju 1991. godine.

Ceremonija velike smjene počasne straže koja se na insistiranje prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana potom pompezno počela održavati ispred Banskih dvora, ubrzo je, pišu hrvatski mediji, postala kuriozitet i turistička atrakcija.

Međutim, jedinicu je raspustio i uniforme umirovio bivši demokratski predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, nazivajući ih "bespotrebnima i smiješnima".

Pod novim je imenom, Počasno-zaštitna bojna – zajedno s odorama – opet uspostavljena jedanaest godina poslije, u vrijeme mandata Kolinde Grabar-Kitarović, koja je time htjela poručiti da je nastavljačica Tuđmanova djela.
Večernji list prenosi da nisu poznati razlozi zbog kojih je Milanović odlučio ponovno stati im na kraj, te podjseća da se od samih početaka oko počasne se bigrade u javnosti lome koplja.

"Dok su neki pozdravili i svečane uniforme i smjenu straže, dijelove vojne tradicije koju ima većina evropskih država, drugi su im prišivali nadimke “Tuđmanovi mundiri” i “crveni baletani”, a u njima vidjeli nepotrebno izmišljanje tradicije i jednostavnije – kič", navodi ovaj list.

Slično razmišlja i politički analitičar Žarko Puhovski, koji je i prije kritizirao svečane uniforme.

"To je baletanski kič kojim je Tuđman pokušao ublažiti svoj militarizam. Milanović valjda smatra da sada nema tog militarizma pa nema ni potrebe za kičem. Tuđman je uvođenjem počasnih odora i stvari poput čuvara državnog pečata pokušao izmisliti tradiciju koju Hrvatska nema", rekao je Puhovski.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6