fbpx

pismooo

Udruženje građana "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča u saradnji sa udruženjem građana "Put Pravde" Banjaluka, uputilo je zvanični dopis Evropskoj komisiji za proširenje na čujem čelu je Oliver Varhelji.

U dopisu je istaknuto stagniranje istrage u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića dok je istovremeno naglašeno ubrzano krivično procesuiranje aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banjaluke.
Pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani,
Mi smo humanitrma organizja "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića koja blisko saraduje sa udruženjem građana "Put Pravde" iz Banjaluke. Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevica je bio povod z.a prve, građanske, dugotrajne nepoliticke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta, dolaizlo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja i medija koja u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji. Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića kao i ostalih neriješenih ubistava i drugih zločina u BiH. Promovišemo vladavinu prava i zalažemo se za usklađivanje zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima Evropske unije.
28. marta 2019. godine imali smo sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banjaluke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva. Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i He.rcegovine. Komesar Han je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Rajharda Pribea.

Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od strane Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi preko stotinu prekšajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banja Luke. Trenutno je aktuelno preko 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida". Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju "Dragičević" nije dobijen nikakav odgovor.
Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video, na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Telgeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV.Video je dobro poznat i o njemu su izvjeiitavali poznati svjeiski mediji. VIDEO
Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV se nije promjenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV od strane Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne doka.e prisustva korupcije i organizovanog kriminala unitar ove institucije.

Vladavina prava je ključna za proces proširenja. Prilikom Vašeg kontakta sa vladajućim strukturama BiH u više prilika ste iskazali zabrinutost u oblasti građanskih sloboda. Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcionisanje svakog demokratskog društva. Ako pogledamo prethodno opisane događaje ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema. Imamo svakodnevne proteste u Banjaluci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidamosti između dva entiteta, građani putuju iz Banjaluke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo veliki pokazatelj zajedničkog razumijevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajevo za Banjaluku takođe.
Na koji načn možemo dobiti vašu podršku, i molimo Vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije da djelujemo kako bi dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.

Iskreno,
Roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i Davor Dragičević, Administrativni tim "Pravda za Davida"Sofija Grmuša Bsc, Jelena Marjanović Msc

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6