fbpx

Putin

Ruska opozicija sljedećeg mjeseca planira organizirati veliki protest protiv ustavne reforme predsjednika Vladimira Putina, koji, kako smatra, njome želi sebi osigurati "vječnu vlast", javio je Reuters.

Putin je prošle sedmice najavio ustavne reforme, nakon čega je cjelokupna vlada na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevom podnijela ostavku.

Na promjene, koje je Putin najavio u srijedu, gleda se kao na korak koji će 67-godišnjem predsjedniku omogućiti da ostane na vlasti i kad 2024. završi njegov četvrti predsjednički mandat, drugi zaredom, prenosi Hina.

Do još jedne smjene došlo je u ponedjeljak, kad je Putin odlučio maknuti s funkcije moćnog državnog tužioca Jurija Čajku, objavio je Kremlj.

Čajka (68) je na tom mjestu bio od 2006. godine, a zamijenit će ga Igor Krasnov.

Čajku smatraju jednim od najmoćnijih ljudi ruske države, a posljednjih godina opozicija ga optužuje da je izgradio ogromno lično bogatstvo tokom karijere, što on poriče.

Opozicijski političar Ilja Jašin u međuvremenu je najavio zajedničke planove opozicije za protest protiv Putinove inicijative 29. februara u Moskvi.

"Društvu treba veliki i masovni protest", smatra Jašin, koji tvrdi da su Putinovi prijedlozi put prema "vječnoj vladavini".

"To će biti politički marš, glavni cilj bit će poziv na rotaciju vlasti i protest protiv uzurpacije moći", rekao je Jašin.

Kaže da je protest, za koji će se zatražiti dozvola vlasti, podržalo više opozicijskih grupa, uključujući Fondaciju protiv korupcije opozicijskog političara Alekseja Navaljnog.

Putin dominira politikom u Rusiji, kao predsjednik ili premijer, puna dva desetljeća.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5