fbpx

Robne rezerve

Nekada najveća govedarska farma mora Republici Srpskoj da nadoknadi štetu od 1, 6 miliona maraka. Uz to obračunava se i zatezna kamata počev od septembra 2016. godine.

Iz Okružnog privrednog suda nema odgovora, za Capital su nedavno rekli: "Okružni privredni sud u Banjoj Luci, postupajući u pravnoj stvari tužioca JP `Robne rezerve Republike Srpske` Banja Luka u stečaju protiv tuženog  „Farmland" Nova Topola, radi naknade štete, donio je presudu kojom je tuženi u obavezi da tužiocu na ime naknade štete isplati iznos od 1,6 miliona KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22. septembra 2016. godine do konačne isplate" - rekli su za Capital iz Okružnog privrednog suda Banjaluka.

 
Robne rezerve u stečaju tužile su ''Farmland'' radi naknade štete zbog kršenja prava i obaveza na osnovu ugovora o skladištenju, čuvanju, obnavljanju pšenice i kukuruza. Osim hiljade tona državnih žitarica, na farmi nema ni junica, a sve je to bilo povjereno ''Farmlandu'' na čuvanje.

Iz Robnih rezervi su poručili da će odmah po pravosnažnosti presude krenuti u izvršenje i naplatu. Međutim, naplata je upitna, jer je zemljište pod koncesijom, mašine su prodate, a od farme nije ostalo ništa.

 ''Nikada Robne rezerve to neće naplatiti, jer `Farmland` ne postoji. `Farmland` je oprao 83 miliona državnih para i taj što je oprao te pare sa Milom se pojavljuje u javnosti i radi za institucije RS u Beogradu. To je vrhunski organizovani kriminal za koji niko neće odgovarati'' – kaže za BN TV poslanik SDS u NS RS Miladin Stanić koji je dobro upućen u ranija dešavanja u ''Farmlandu''.
 
''Farmland'' odavno ne radi. Direktor je postavljen za šefa u ''Elektrokrajini''. Raniji direktor i većinski vlasnik je Dragan Vasiljević. Javno se godinama hvalio bliskim prijateljskim vezama sa Miloradom Dodikom, sa kojim se sastajao na putovanjima u inostranstvo, posebno u Kini.

U aprilu prošle godine viđen je na sastanku tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke i delegacije iz Kine. Upravo iz ove zemlje su trebali doći navodno novi vlasnici „Farmlanda" koje nikad niko nije vidio.

Dugovanja farme iz Topole prema Poreskoj upravi premašila su 4,83 miliona KM, zaključno sa novembrom 2019. godine. Uprkos tome, Poreska uprava Republike Srpske ne podnosi zahtjev za stečaj tog preduzeća. 

BN

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5