fbpx

Sanader

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Ivo Sanader osuđen je danas nepravosnažno u zagrebačkom Županijskom sudu na šest godina zatvora, a prvi čovjek mađarske naftne kompanije MOL Zolt Hernadi na dvije godine zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi "Ina-MOL".

Sud je utvrdio da je Sanader počinio krivično djelo primanje mita, a Hernadi davanja mita.

Sanaderu će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru, istražnom pritvoru i u zatvoru na osnovu ranije presude. U presudi je navedeno da će Sanaderu biti oduzeta imovinska korist.

"U ovom postupku je nesumnjivo dokazano da su Sanader i Hernadi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret", rekao je sudija prilikom izricanja presude.

On je dodao da je Sanader sa Hernadijem dogovorio da će za 10 miliona evra dogovoriti da Hrvatska prepusti MOL-u odlučujući glas u poslovanju "Ine".

"Koristeći položaj i autoritet premijera Sanader je prikazao da je potrebno izdvajanje poslovanja sa gasom iz `Ine` i izmjena međuakcionarskog ugovora. Na sjednici vlade zatražio je da bude prihvaćen izvještaj kojim se MOL-u prepušta upravljanje `Inom`, što je Vlada prihvatila", istakao je sudija.

U presudi je navedeno da je Vlada Hrvatske bez osnova prepustila MOL-u upravljanje Inom.

"Hernadi mu je kao protivuslugu obezbijedio isplatu 10 miliona evra posredstvom Imrea Fažateša i zaključivanjem fiktivnih ugovora sa kompanijom Roberta Ježića. Uplaćeno je pet miliona evra koje je Ježić trebao ispatiti Sanaderu. Ostatak od pet miliona evra nije isplaćen jer je Ježić raskinuo ugovor", rekao je sudija.

On je dodao da je Sanader uredno učestvovao u postupku do septembra kada je operisan o čemu nije obavijestio sudsko vijeće, navodeći da mu zahvat nije bio neophodan, te da je to bilo opstruisanje postupka.

"Hernadi je za cijelo vrijeme postupka nedostupan sudu iako je za njim raspisana potjernica i evropski nalog za hapšenje", rekao je sudija.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2