fbpx

Doboj

Centar za humanu politiku zatražio je od Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage da istraže odgovorne za ubistvo Ilije Tipure, Karla Grgića, Drage Martinovića i drugih civila i nečovječno postupanje u periodu od maja 1992. do 1995. godine, a posebno da istraže odgovornost Obrena Petrovića, ratnog načelnika policije i sadašnjeg državnog poslanika, za ova i druga ubistva, hapšenja, privođenja, pritvaranja, zlostavljanja, premlaćivanja, pljačku i progon civila na području opštine Doboj.

Takođe je zatraženo da se prijavljenom Obrenu Petroviću ukine imunitet od gonjenja za ratne zločine koji je dobijen na koruptivan način, s obzirom da je prijavljeni bio nadređen licima koja su hapsila, privodila, zlostavljala, premlaćivala, pljačkala, progonila i ubijala civile, da je potpisivao rješenja o pritvaranju Ilije Tipure, Karla Grgića i drugih civila, da je znao ko su ubice Ilije Tipure, Karla Grgića i Drage Martinovića i da nije bio posmatrač i mirotvorac, već načelnik policije koji je trebao obezbijediti zaštitu ugroženih civila, kao i da se istraži odgovornost državnih i drugih tužilaca koji su dali imunitet i zajedno sa nekim medijima bili perači ratne biografije Obrena Petrovića, štitili odgovorne za ratne zločine i imali selektivan pristup u istragama i optuživanju za ratne zločine u Doboju.

Centar za humanu politiku smatra da svaki ratni zločin treba istražiti i kazniti odgovorne, da su ratni zločini, osim što su protivpravni, anticivilizacijski i nečovječni, antisrpski, antibošnjački, antihrvatski, antihrišćanski, antimuslimanski i đavolski i poziva civilne aktiviste i organizacije, Srbe, Bošnjake, Hrvate, medije i političare da prestanu štititi i imati razumijevanja za „svoje“ ratne zločince. Milionske donacije za inicijativu REKOM i slične civilne projektne aktivnosti ne doprinose kažnjavanju odgovornih i suočavanju sa ratnim zločinima, zbog toga što su profiterske, neuticajne i uglavnom promašene.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6