fbpx

trump reuters 34

Kolumnista David Leonhardt u američkom listu The New York Times navodi osam optužbi zbog kojih američki predsjednik Donald Trump zaslužuje opoziv.

Leonhardt u tekstu podsjeća na skandal Watergate te kaže kako je Odbor za pravosuđe Zastupničkoga doma Kongresa SAD-a razmatrao i glasao o pet tačaka vezano za opoziv predsjednika Richarda Nixona.

Dodaje da je Zastupnički dom tokom provođenja mjera za opoziv predsjednika Billa Clintona glasao o četiri tačke, a dvije su odbijene.

Ovakva historija služi kao podsjetnik da opoziv (impeachment) nije besprijekoran proces, već prilika da Kongres i glasači saslušaju dokaze protiv predsjednika i utvrde doseže li nešto od toga nivo zločina, kazao je.

Autor u tekstu navodi sljedeće optužbe:

Prvo: Opstruiranje pravde

Tačke optužbe, odnosno članci o opozivu Nixona i Clintona sadržavali su fraze "spriječeno, opstruirano i ometano sprovođenje pravde", dok bi suđenje Trumpu trebalo početi s optužbom za opstruiranje istraga.

Drugo: Nepoštivanje Kongresa

Trump je odbio učestvovati u ustavom propisanom postupku opoziva. Kao rezultat toga, zemlja još uvijek ne zna punu istinu o skandalu s Ukrajinom.

Treće: Zloupotreba vlasti

Trump je optužen da zloupotrebljava vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, a jedan od primjera je pokušaj vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv Trumpovog političkog protivnika Josepha Bidena.

Četvrto: Ometanje provođenja pravde

Trump je u više navrata pozivao na provođenje istraga protiv svojih političkih protivnika - kako javnih, tako i privatnih.

Optužbe za stalno laganje
Ovakvim ponašanjem narušena su ustavna prava američkih građana i ugrožena vjerodostojnost pravosudnog sistema.

Peto: Prihvatanje naknada

Ustav SAD-a zabranjuje predsjedniku da profitira od vlasti prihvatajući "nagrade".

Međutim, Trump i dalje posjeduje hotele, dopuštajući političarima, lobistima i strancima da povećavaju njegovo bogatstvo i da mu se dodvoravaju boraveći tamo.

Šesto: Izborna korupcija

Autor smatra da se vrlo mala kršenja finansiranja kampanja mogu smatrati optužbama. Međutim, ističe kako je tadašnji Trumpov advokat Michael Cohen priznao da je platio ukupno 280.000 dolara dvjema ženama za njihovu šutnju, priznavši time kršenje zakona o finansiranju predizbornih kampanja.

Sedmo: Zloupotreba pomilovanja

Predsjednik ima široka ovlaštenja za izdavanje pomilovanja, no Trump je učinio nešto drugačije: ohrabrivao je ljude da krše zakon (ili koče istrage) uz obećanje pomilovanja u budućnosti.

I to nije učinio samo za vrijeme istrage s Rusijom.

Narušava kredibilitet Bijele kuće
Navodno je poručio saveznim zvaničnicima da zanemare zakon i oduzmu privatno zemljište za njegov pogranični zid, razbijajući njihove brige obećanjima o pomilovanju.

Osmo: Ponašanje krajnje nespojivo s funkcijom predsjednika

Ovo je ujedno najopširnija stavka na listi, pa je tako Trump optužen za stalno laganje, čime narušava kredibilitet Bijele kuće i pokušava potkopavati sve nezavisne informacije koje mu se ne sviđaju, što slabi sistem provjera i ravnoteže u zemlji.

Jednom je otišao toliko daleko da je rekao da savezni agenti za provođenje zakona i tužitelji redovno izmišljaju dokaze, što je tvrdnja koja šteti kredibilitetu svake kriminalističke istrage.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6