fbpx

uborak sila

Udruženja Jer nas se tiče iz Mostara i Eko akcija iz Sarajeva najavljuju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros je postala saučesnik u izvršenju krivičnog djela nezakonito intervenišući, uz primjenu sile, protiv građana Mostara koji su sjedili pred kapijom deponije Uborak, navodi se u zajedničkom saopćenju udruženja građana Jer nas se tiče i Eko akcija.

- Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH. Još ljetos su najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara. Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša - njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da je policija, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada.

- Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice – ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi. Udruženja Jer nas se tiče iz Mostara i Eko akcija iz Sarajeva ovim najavljuju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opće sigurnosti građana. U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih. Podsjećamo ih da služe narodu, a ne vlastima, zaključeno je.

Akcijom MUP-a HNK, u kojoj su, podsjećamo, učestvovali pripadnici i Odjela za specijalne namjene, interventna jedinica te određeni broj službenika iz PU Čapljina i Konjic jutros je deblokirana deponija Uborak nadomak Mostara.

U akciji je učestvovalo oko 150 policajaca, koji nisu štedjeli građane koji su ih dočekali sjedeći ispred ulaza u deponiju.

Oslobođenje

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6