fbpx

765 430 19f89417c93951382885c194406e5ac8

Kompanija „Relaxshoe Bosna“ iz Dervente još nije Slobodanki Todorić ponudila ugovor na neodređeno iako je inspektor rada ovoj firmi naredio da to uradi u roku od 8 dana. Ova kompanija, koja je Slobodanku otpustila na nezakonit način, angažovala je advokatsku kancelariju iz Banjaluke, koja je uložila žalbu na rješenje inspektora.

Kako  je za Srpskainfo rečeno u Inspektoratu Republike Srpske, predstavnici firme „Relaxshoe Bosna“ su uputili žalbu na rješenje inspektora rada iz Doboja, koji je utvrdio da je Slobodanka u dvije sestrinske firme radila tri godine na određeno i da je takav status bio nezakonit, odnosno da je morala biti angažovana po ugovoru na neodređeno.

– Žalbu smo proslijedili Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i vjerujemo da će se brzo izjasniti. Istovremeno su poslali i zahtjev Inspektoratu da odložimo izvršenje rješenja inspektora rada dok se ne okonča postupak. O tom zahtjevu ćemo donijeti odluku uskoro, vjerovatno početkom naredne sedmice – kažu u Inspektoratu RS.

Mladen Todorić, suprug Slobodanke, kaže da je njegova porodica u nevjerici zbog produžetka agonije.

– Ako imaju imalo empatije, riješiće ovo u rekordnom roku – poručuje Todorić.

On kaže da u rješenju inspektora rada piše da firma ima obavezu da njegovu suprugu u roku od 8 dana vrati na posao, odnosno da joj ponudi ugovor na neodređeno. Takođe, kako kaže, piše i da eventualna žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Podsjećamo, Slobodanka Todorić je počela da radi u Fabrici obuće “Amika” Derventa 2016, gdje je radila dvije godine, 11 mjeseci i 27 dana, sve na određeno vrijeme. Nakon toga ju je poslodavac “prebacio” u drugu svoju firmu, “Relaxshoe Bosna”, ali sve je radila isto, i za istu platu, i opet na određeno. 

U međuvremenu se razboljela, a od aprila do kraja septembra imala je četiri operacije. Oboljela je od karcinoma i odstranjen joj je bubreg. Dok se kod kuće oporavljala od posljednje komplikovane operacije, jedno veče uslijedio je telefonski poziv iz firme s porukom da joj neće produžiti ugovor.

Nakon toga su uslijedila brojna pitanja o poštivanju zakonskih propisa u Republici Srpskoj. Drugo, da je Slobodanka bila prijavljena na neodređeno, poslodavac ne bi smio da joj da otkaz za vrijeme bolovanja. Krenuli su brojni apeli prema institucijama sistema, a inspekcija rada se krajem oktobra oglasila da je bila u vanrednoj kontroli i da su tvrdnje porodice i izjave sindikalaca bile tačne, odnosno da je Slobodanka morala biti angažovana na naodređeno.

Inspektor je takođe izrekao novčane kazne za firmu i odgovorno pravno lice.

– Naši političari se hvale da je Derventa najrazvijenija opština. Ako je to istina, šta tek onda rade radnicima u drugim opštinama – pita Mladen.

“Glasali smo za njih, nisu pitali ni kako smo”

– Mene je najviše pogodilo to što nas iz opštinske vlasti niko nije kontaktirao. Nije ih briga za nas, a svi se znamo “u glavu”, ovdje u Derventi. Supruga i ja smo odškolovali dva inženjera i školujemo još jednog “vukovca”. Naši u lokalnoj zajednici znaju da smo glasali za njih, znaju i odbornici kome smo dali glasove, ali niko od njih nije ni na ulici pitao kako smo, a kamoli da nam pomogne. Pa, meni je načelnik za privrednu djelatnost rekao da nam ne može pomoći i da zna da se radnici prebacuju iz jedne u drugu firmu – ogorčen je Mladen Todorić.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 33.3%
Ne - 66.7%

Ukupno glasova: 150
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2