fbpx

izetbegovic najavio ponovno priblizavanje sda i hdz a izetbegovic covic 5da9e484e53b0

SDA pozvala je danas na deblokadu rada Parlamenta BiH, zaključak je novog saziva Predsjedništva ove stranke.

Blokadu rada najvišeg zakonodavanog organa na državnom nivou lider SDA Bakir Izetbegović okarakterisao je kao antidejtonsko, protivzakonito i protivustavno djelovanje.

Kako je rekao, novi saziv Predsjedništva SDA pozdravio je spremnost HDZ-a BiH na dodatno popravljanje političkih odnosa, prenose Vijesti.ba.

"U tom smislu očekujemo da se napravi konkretan korak i da se konačno prestane sa blokadom formiranja federalnog nivao vlasti. Takođe, od njih očekujemo da najavljeni materijal koji se odnosi na Izborni zakon ne bude nikako u koliziji sa Mišljenjem Evropske komisije, posebno sa presudama Evropskog suda za ljudska prava", poručio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA.

On je najavio da će najvjerovatnije 28. oktobra u Mostaru biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH.

"Oni su domaćini i vidjećemo šta je na agendi. Naravno da je to formiranje vlasti i stvari o kojima sam govorio, poput Izbornog zakona", rekao je Izetbegović.

Bez pomaka u razgovorima sa SNSD-om

Na pitanje novinara da li je došlo do pomaka u razgovorima sa SNSD-om, Izetbegović je rekao da su bili sastanci u Predsjedništvu.

"Još uvijek nema pravog pomaka", konstatovao je on.

Na sjednici Predsjedništva SDA razmatrano je i pitanje migrantske krize.

"Migrantska kriza prijeti da se pretvori u humanitarnu katastrofu kada prođu topli dani. Potrebno je da brzo djeluju EU i organi u BiH. To ne može i ne smije biti problem samo USK, opštine Bihać, odnosno opština sa bošnjačkom većinom. Pritisak se treba rasporediti na cijelu BiH", kazao je Izetbegović.

Deprimirajuća poruka EU zemljama Zapadnog Balkana

Na pitanje novinara, predsjednik SDA osvrnuo se i na činjenicu da čelnici zemalja članica EU nisu postigli saglasnost o prijedlogu da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kako je ocijenio, takva odluka šalje lošu i deprimirajuću poruku zemljama Zapadnog Balkana.

"Stalno su im puna usta kako treba završiti proširenje. Kada dvije zemlje koje su napravile značajne iskorake i puno onoga što je tražila EU, učine taj korak, onda imate ovo - nema konsenzusa. To je loša i deprimirajuća poruka", kazao je Izetbegović i dodao:

"Ali mi ćemo nastaviti svoj put i naše napore".

(Vijesti.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5