fbpx

4slazu neslazu

Srdačni zagrljaji, držanje za ruku, tapšanje po ramenu i pomirljivi tonovi trojice članova Predsjedništva BiH na nedavnom trilateralnom samitu u Beogradu u javnosti je pokrenulo raspravu zbog čega političari unutar BiH jedni drugima „kopaju oči“, a čim odu u inostranstvo promijene ploču i odaju sliku najboljih prijatelja.

To da političari imaju različite stavove i mišljenja sasvim je normalno u političkom životu, pa i to da se raspravljaju sa svojim neistomišljenicima i međusobno nadmeću za glasove birača.

Međutim, ono što je u BiH postala svakodnevnica jeste da se političari međusobno hvataju za vratove, vrijeđaju i omalovažavaju, i da pri tome niko od njih ne želi da spusti loptu i pristane na neki kompromis.

Ili, ne daj bože, prizna da je ideja nekog njihovog političkog protivnika dobra za budućnost ove države i njenih građana.

I dok se unutar BiH gledaju preko „nišana“ kada odu negdje u inostranstvo sasvim promijene ploču. Neko ko nije upućen u političku situaciju u BiH, ako je pogledao nedavni trilateralni samit u Beogradu i čuo izjave trojice članova Predsjedništva BiH, te gledao njihove srdačne zagrljaje, vjerovatno je stekao utisak kako u BiH cvijeta cvjeće.

Istu sliku članovi Predsjedništva poslali su i krajem januara ove godine tokom zvanične posjete Briselu.

Čak su i evropski zvaničnici bili oduševljeni njihovim nastupom, pa je tadašnji šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark napisao na svom instagramu kako je impresioniran susretima Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića s najvišim zvaničnicima EU.

– Impresivno je vidjeti kako su tri nova člana Predsjedništva BiH ostavila po strani svoje razlike i dogovorila koordiniranu poziciju tokom prve zajedničke posjete i susreta s EU zvaničnicima – napisao je Vigemark na instagramu.

Ako se mogu tako lijepo uskladiti i razgovarati kada su u inostranstvu, zašto se naši političari onda tako isto ne ponašaju i dok su u BiH?

Politički analitičari stava su da je slika koju naši političari šalju iz inostranstva samo predstava za javnost, te da u ovakvom političkom okruženju ne treba očekivati da se oni uskoro počnu međusobno uvažavati i podržavati.

Univerzitetski profesor i predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković, ističe da građani s vremena na vrijeme ostanu iznenađeni ponašanjem političara, odnosno njihovim prividnim slaganjem i jedinstvom.

– To je u suštini samo predstava za javnost. Njihovo prividno jedinstvo je isto kao njihova prividna briga o građanima i posvećenost državi. U suštini mi imamo jako loš odnos u BiH, te potpuno podjeljene političke elite. Oni, naravno, tim podjelama podstiču i druge podjele u svim sferama društva – kaže Vuković. On dodaje da se ta udaljenost jednih od drugih izgubi u nekim situacijama koje su, takođe, prividne.

Vuković podsjeća da su trojica članova

On kaže da činjenica da se na potpuno drugačiji način ponašaju kada su u BiH i u inostranstvu, samo pokazuje da nisu dorasli ulogama koje su im dodjeljene. Ne samo da nemaju kapacitet državnika, već po Prohiću, nemaju ni kapacitet ozbiljnog političara.

Prohić kaže da je za BiH pogubno to što političari traže zaštitu svojih stavova od mentora ili tutora iz inostranstva umjesto da energiju usmjere na iznalaženje barem minimalnog rješenja za život u BiH. On ističe da situacija u BiH jeste komplikovana, ali da nije nerješiva.

– Ona izgleda nerješiva samo zato što ljudi koji su u mandatu nemaju ni namjeru da nađu rješenje. Naprotiv, oni svoju vladavinu vide u produkciji konflikata i izazivanju strahova kod svojih birača- poručuje Prohić.

Predsjedništva tokom svoje dvodnevne posjete Briselu bili usklađeni i poslali ohrabrujuće poruke građanima, ali čim su se vratili u BiH nastavili su po starom. Isto se desilo i u Beogradu jer, kako tvrdi Vuković, čim su se ugasile kamere njihova sinergija je nestala.

– Odmah su počeli da se drugačije ponašaju što je samo pokazatelj da je to njihovo grljenje i držanje za ruku samo predstava za javnost- smatra Vuković.

On dodaje da se ništa ne može raditi na silu. Bez obzira na pomirljive poruke sa trilateralnog samita i priče kako se gradnjom autoputa Beograd – Sarajevo gradi budućnost, Vuković kaže da je u sjenci te priče ostala činjenica da u BiH  uopšte nemaju saglasnosti oko ključnih stvari, pa ni oko tog autoputa.

– To dovoljno govori. Zapuštena smo mi država, potpuno izgubljeni i bez ikakve vizije. To što se političari simbolično negdje skupe i pokažu da su zajedno, to je kratkog daha i nema suštine-  zaključuje Vuković.

Prohić: Nesposobni da sami odlučuju

Politički analitičar i psiholog Ibrahim Prohić ističe da poslednji diplomatski istup članova Predsjedništva BiH razotkriva njihovu nesposobnost da samostalno rade onaj posao zbog kojeg su izabrani.

– Očigledno je da njima treba neki tutor izvana koji će kod njih probuditi one osobine i modele ponašanja kojima oni ne pribjegavaju kada su u BiH i kada samostalno donose odluke – ističe Prohić.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5