fbpx

2razlaz

Odnosi između DNS i SNSD su sve zategnutiji. Naši izvori navode da odnosi između ove dvije stranke nikad nisu bili više uslovljeniji i komplikovaniji.

SNSD  i  DNS. dva koalciona partnera koji su se još do juče borili protiv drugih partija, danas se bore međusobno. Lideri tih stranaka Milorad Dodik i Marko Pavić su potpisivali i potvrđivali sporazume, grlili se, nazdravljali...

Uvjeravali su da je koalicija stabilna i kada je svima bilo jasno da nije. Sada je to zvanično DNS i potvrdio. Marko Pavić je javno poručio da više nisu iskreni prijatelji i partneri i da se zaustvalja dalje političko djelovanje u okviru koalicije sa SNSD-om.

Na relaciji SNSD - DNS, prema tvrdnjama naših izvora dobro upućenih u odnose između ove drvije stranke, bukti pravi politički rat.

''Jedan ovakav potez DNS je očekivan. Jednostavno oni više nisu mogli dopustiti da se ovako ophode prema njima, a imaju snagu od 100.000 glasova na izborima. To je izuzetno jaka snaga i ucjenjivački potencijal DNS-a, što SNSD jako dobro zna. Tako da, morali su da odgovore, iako taj njihov odgovor meni do kraja nije jasan. Šta to znači, zamrzavaju odnos, a ostaju u koalciji'', kaže politikolog Velizar Antić.

Trzavice, što zbog partijskih, što zbog ličnih interesa, trajale su cijelu godinu. Milorad Dodik je kadrove Marka Pavića nazivao mangupima i smjenjivao sa direktorskih pozicija. DNS je dobio mnogo javnih šamara od SNSD-a. Oni koji prate politička dešavanja kažu da je DNS pokazao da im je tada manje bolniji bio politički šamar, nego gubitak vlasti.

''U slučaju da DNS zaista odluči da napusti koalciiju to ne bi biolo bezbolno za vladajuću koaliciju, odnosno SNSD.

Dodikov SNSD se tada može više osloniti na Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića, NDP Dragana Čavića, kao  i DEMOS Nedeljka Čubrilovića. Ono što se vrlo lako može desiti jeste da SNSD izgubi 2/3 većinu u NS RS'' – kaže politički analitičar Tanja Topić.

Naši izvori navode da je nekoliko članova Predsjedništva tražilo da DNS ne zamrzava odnose, već da odmah neopozivo izađe iz koalcije. Saradnja sa opozijom bila je jedna od opcija.

Međutim, sve je još u vazduhu. S druge strane SNSD je, kako saznajemo, zatražio od opštinskih i gradskih odbora u RS da im što hitnije dostave informaciju o odnosima koje na lokalu imaju sa DNS-om.

Marko Pavić je predložio da najuže rukovodstvo stranke održi zajednički sastanak kako bi se još jednom  analizirali međusobni odnosi prije konačne odlule. To bi moglo da bude naredne sedmice, jer je Marko Pavić danas operisan i sigurno će mu trebati nekoliko dana da se vrati na političku arenu.

(BN) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1