fbpx

1javneplate

Namjeru vlasti da povećaju plate u javnom sektoru Republike Srpske sa negodovanjem su dočekali u Uniji udruženja poslodavaca, koji ističu da povećanje javne potrošnje može ugroziti sve rezultate koje je privreda postigla u ranijem periodu.

Na prijedlog predsjednika Milorada Dodika, SNSD je formirao radnu grupu za izradu stranačkog prijedloga politike povećanja plata. Radnu grupu čine prethodni i sadašnji premijeri Željka Cvijanović i Radovan Višković, kao i prethodni i sadašnji ministri finansija Zoran Tegeltija i Zora Vidović. Radnom grupom će rukovoditi sadašnja predsjednica Srpske.

– Odmah da naglasim da ne želimo da nas neko gurne u sukob sa javnim sektorom. Mi zaista smatramo da postoje ljudi u javnom sektoru koji nisu adekvatno plaćeni i da im treba povećati primanja. Ne smije se, međutim, povećavati fond za plate ako se želi dobro ekonomiji Srpske – ocjenjuje za Srpskainfo Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On navodi da bi povećanje plata svim budžetlijama bilo pogubno za sve i da će Republika Srpska biti u velikoj opasnosti ako krene tim putem.

– Mi smatramo da se plate ne trebaju povećavati svima u javnom sektoru, već onima koji to zaista zaslužuju. Novac za njihove povišice treba uzeti od onih koji su višak i koji platu ne zarađuju. Samo takvo poslovanje je domaćinsko poslovanje – poručuje Škrebić i dodaje da su privrednici s ogorčenjem dočekali informaciju o povišicama za zaposlene koji platu primaju iz budžeta.

Ono što je u javnosti poznato jeste to da je predsjednik SNSD Milorad Dodik najavio da će vlast u Republici Srpskoj ove sedmice koncipirati politiku povećanja plata da bi početkom naredne godine bio dostignut najavljeni cilj Vlade da prosječna plata bude 1.000 KM.

Dodik je rekao da se u ovim trenucima povećavaju zarade ljekarima i zdravstvenim radnicima.

– Ljekari će imati oko 200 KM veću platu. Od Nove godine povećaćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i u oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva odsto. Neke plate, koje su bile 400 KM, biće 600 KM – istakao je Dodik.

On je dodao da povećavanje plata time nije zatvoreno samo za javni sektor, već da je cilj da i realni sektor poveća plate u skladu sa beneficijama i podsticajima koji im je dala Vlada, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem.

– Na tome se radi i prilagodićemo sve propise da do kraja godine donesemo sve odluke u tom pogledu – obećao je Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je politika Vlade i opredeljenje kompletne vlasti u Srpskoj da sve plate moraju rasti – i u privatnom i u javnom sektoru.

Božo Marić, predsjednik Sindikata javne uprave RS, kaže da je zahtjev ovog sindikata da se Zakon o platama uskladi su Zakonom o radu kako bi i zaposleni u javnoj upravi imali platu plus topli obrok plus regres. Na pitanje za koliko se očekuje da budu povećane plate u upravi, Marić kaže da će najvjerovatnije nekome biti više, a nekome manje, odnosno da će najveće povećanje imati oni sa najmanjim primanjima.

Šta kažu u prosvjeti?

Predsjednik Sindikata zaposlenih u prosvjeti Dragan Gnjatić ističe da je ovaj sindikat tražio da se prvo izjednače plate zaposlenih u prosvjeti s platama ostalih budžetskih korisnika plus da se povećaju plate za 10 odsto.

– Recimo, profesor u srednjoj školi sa visokom stručnom spremom ima 1.100 KM platu, dok je startna plata u javnoj upravi nekog pravnika 1.400 KM – objašnjava Gnjatić.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5