fbpx

7zvizdacica

Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je danas izvještaj zviždača s koga je skinuta oznaka povjerljivosti, u kojem se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.
 

"Duboko sam zabrinut zbog opisanih radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja" navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor posle višesedmičnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nancy Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Trump trebalo da bude opozvan.

Na neki način istraga o Trumpovoj administraciji neće izgledati previše drugačije od onih koje su u toku u parlamentu, ali sada će se fokusirati na situaciju u Ukrajini i na hitnost postupanja, prenosi AP.

Pelosi je okupila šest odbora Predstavničkog doma koji su mjesecima vodili istragu o Trumpovoj administraciji.

Pravosudni odbor Predstavničkog doma je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Predstavnički dom na glasanje.

U pritužbi tajnog zviždača u središtu kongresne istrage radi opoziva američkog predsjednika navodi se da je Trump zloupotrijebio svoje ovlasti "kako bi tražio miješanje strane države" u američke izbore u narednoj godini. Bijela kuća potom je pokušala da "zaključa" informaciju kako bi je zataškala, navodi se u pritužbi.

Dokument na devet stranica objavljen je u četvrtak uoči svjedočenja Josepha Maguirea, vršioca dužnosti nacionalne obavještajne službe, koji je priznao da je zviždač naveo teška kršenja pravila američkog predsjednika, ali je dodao da nije njegova uloga da prosuđuje da li su nečiji navodi pouzdani ili ne.

Maguire je izjavio da mu nije poznato da li je bilo koja pritužba jednog zvizdača u američkoj istoriji "dotakla tako komplicirana i osjetljiva pitanja".

"Mislim da je to slučaj bez presedana", kazao je.

Dokument, s preciznim detaljima i jasnim narativom, vjerovatno će ubrzati proces opoziva i staviti veći pritisak na Trumpa da opovrgne njegove temeljne tvrdnje, kao i njegovih republikanskih kolega da ga brane.

Pritužba predstavlja mapu puta za potvrdu dokaza i novih svjedočenja, što komplicira predsjednikove napore da okarakterizira istragu protiv njega kao političku, koja za cilj oslabiti njegovu poziciju, navodi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5