fbpx

5unebo

Glasnogovornik koalicijskih snaga, koje predvodi Saudijska Arabija, Turki al-Maliki izjavio je da su napadi izvedeni na postrojenja i komplekse saudijske naftne kompanije Aramco izvedeni iranskim oružjem izvan teritorije Jemena.

"Prema prvim podacima, oružje koje je korišteno u napadu na Abqaiq i Khurais pripada Iranu, a indicije govore da su napadi izvedeni izvan područja Jemena", rekao je al-Maliki novinarima.

Dodao je da još uvijek traje istraga kako bi bilo tačno utvrđeno odakle je napad izveden.

Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u napade 14. septembra, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru sa američkim i stranim novinarima naveli da pravac i obim napada stvaraju sumnju o umiješanosti Huta koje u Jemenu podržava Iran.

Nešto ranije je američki predsjednik Donald Trump kazao da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump na Twitteru.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

(Radiosarajevo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2