fbpx

3podrzati

Sutra će u povorci šetati mnoge poznate ličnosti, pa i najviši državni funkcioneri

Sutra će pod sloganom “Ima izać” Ulicom maršala Tita za ljubav, toleranciju, jednakost i prava LGBTIQ osoba šetati političari, profesori, novinari, režiseri, glumci i druge javne ličnosti. Mnogi su već izrazili podršku u javnim istupima.

- Ja ću biti dio prve Bh. povorke ponosa u Sarajevu, jer mislim da većina mora podržati manjinu. Isto kao što očekujem da LGBTIQ osobe sutra podrže neku drugu ugroženu grupu, kaže bloger i sociolog Srđan Puhalo, koji je i u videoporuci podržao održavanje Bh. povorke ponosa.

Osim njega, podršku su dali pisci Aleksandar Hemon i Faruk Šehić, spisateljice Lejla Kalamujić i Lamija Begagić, profesori Nenad Veličković, Asim Mujkić, Nerzuk Ćurak, profesorica Ferida Duraković, glumci Alban Ukaj i Sanela Krsmanović, režiseri Srđan Vuletić i Selma Spahić, pjevači Marčelo, Damir Imamović, Maja Berović, novinari Dragan Bursać, Dejan Kožul i mnogi drugi.

Povorku su podržale i mnoge međunarodne organizacije, udruženja građana iz regiona, ambasade, OHR, Delegacija EU u BiH​, kao i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. ​Svi su apelovali na vlasti da osiguraju da Bh. povorka ponosa prođe u miru. Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazao je da će učestvovati u Povorci i da će doći s partnerom Filippom Tattoni-Marcozzijem. Osim ambasadora, podršku Povorci dao je i britanski ambasador u BiH Matthew Field, čije se prisustvo također očekuje. Prema nezvaničnim informacijama, sutra će za prava LGBTIQ osoba šetati i premijer Španije Pedro Sanchez.

Prvoj Bh. povorci ponosa će značiti svaki čovjek, kazao je Puhalo, uz napomenu da mu neće biti biti teško doći iz Banje Luke, jer “treba preći s riječi na djela”. No, da li će svi koji su verbalno podržali Povorku i prošetati, ostaje da vidimo.

(Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3