fbpx

pitali smo vjerske zajednice u bih koji je njihov stav o prvoj bh povorci ponosa

Ususret prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa kao protestu protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, pitali smo vjerske zajednice u BiH koji je njihov stav o ovom događaju.

Islamska zajednica BiH prvi put je 2015. godine saopćila svoj stav o LGBTIQ osobama. U zaključku IZ-a istaknuto je da islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva. S tim u vezi, prema učenju islama, brak je ugovor o bračnom životu između muškarca i žene.
 
Iz IZ-a su kazali kako se homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom i da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju.

Međutim, u trećem zaključku o LGBTIQ osobama, IZ naglašava kako nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije.

Na naše pitanje kakav je stav Katoličke crkve o povorci ponosa, iz Biskupske konferencije BiH nisu bili jasni u odgovoru, ali su skrenuli temu s povorke na porodicu. Kako kažu, biskupi nisu razgovarali o povorci ponosa.

“Središnja tema njihovog posljednjeg redovnog zasjedanja bila je porodica. Biskupi su zabrinuti, kao i mnogi građani naše zemlje, odlaskom velikog broja posebno mladih ljudi pa čak i cijelih porodica iz BiH u druge zemlje te sve manjim natalitetom”, kazali su nam iz Biskupske konferencije BiH.
 
Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci prokomentarisao je povorku ponosa kazavši: “U skladu sa vjerskim propisima svih tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH, Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice, homoseksualni odnosi su zabranjeni. Međutim, jedno je šta kažu svete knjige, a drugo šta život nosi sa sobom. Tako je i sa paradom ponosa. Vjerske zajednice, naravno, protive se takvom događaju. Međutim, pripadnici tih istih vjerskih zajednica su sasvim slobodni da po vlastitom ubjeđenju u tome učestvuju ili ne”.

Iz Mitropolije dabrobosanske, eparhije Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Sarajevu, također nam nisu mogli dati odgovor koji je njihov stav o održavanju povorke ponosa.

“Ostajemo suzdržani prema tom pitanju”, kratko su nam kazali iz Mitropolije dabrobosanske.

Jasno je kako nisu sve vjerske zajednice u BiH precizne u iznošenju stavova o LGBTIQ osobama, što je slično i sa brojnim političarima. Pojedini su izrazili spremnost da daju podršku borbi za prava LGBTI osoba, dok je veći broj onih koji šute.

Prva bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 8. septembra, a paradiranje će početi ispred Vječne vatre u Titovoj ulici, pa sve do Trga BiH, odnosno zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru.

Ovaj događaj osiguravat će blizu 1.100 policajaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te još dodatnih 150 pripadnika zaštitarske agencije.

Do sada je prijavljeno kako će povorka brojati više od 500 učesnika, ali postoji mogućnost da će ovaj broj biti mnogo veći. Organizatori ističu kako na povorku stiže podrška širom regije i drugih evropskih zemalja.

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3