fbpx

1zrtvovabje

Po zahtjevu Milorada Dodika za danas je u 13 sati zakazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom: imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Poznat je kandidat. To je Zoran Tegeltija, visokopozicionirani član SNSD-a, Dodikov prijedlog. 

Tegeltija je u proteklim danima i sedmicama prošao sve provjere, OBA-e, SIPA-e i CIK-a, te kao takav formalno-pravno može biti imenovan za mandatara koji će sastaviti novi saziv Savjeta ministara BiH.

No, osim Tegeltije, poznati su i stavovi sva tri člana Predsjedništva BiH. A oni izgledaju ovako: Dodik za, Željko Komšić i Šefik Džaferović protiv.

Naime, i Komšić i Džaferović su odmah nakon što je objavljena informacija da je Dodik zatražio vanrednu sjednicu na kojoj bi se trebao imenovati Tegeltija izjavili da bez slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) nema imenovanja Tegeltije. Komšić je konstatovao i da Dodik time žrtvuje Tegeltiju.

Inače, Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. avgusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara".

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, kojeg je potpisao s liderima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem 5. augusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

No, za koju cijenu Dodik planira žrtvovati Tegeltiju, budući da je svjestan da je ovaj njegov pokušaj unaprijed osuđen na propast, ostaje tek da se vidi. 

On je još juče demonstrirao veliku (političku) nervozu izjavivši da BiH umire sporom smrću, koju ubrzavaju Komšić i Džaferović.

Najavio je da je izbor Zorana Tegeltije "najvažnija odluka koju Predsjedništvo može da donese ako je BiH bar malo normalna zemlja, a ukoliko ne bude izabran to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničega normalnog, da se u njoj uništava sve ono što normalnoj pameti ne bi trebalo da smeta".

(Klix)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4