fbpx

4makaze

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa najavio je da naredne sedmice sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS namjerava nastaviti dogovore kako bi povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Do sada je dobio nedvojbene garancije Vlade Kantona Sarajevo i policije da ovaj događaj, koji je zakazan za 8. septembar u Sarajevu, mogu adekvatno zaštititi.

Također, Vlada i policija Kantona su u dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa.

"Policija i MUP KS su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od bh. povorke ponosa,od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo Film Festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila", ističu iz Organizacionog odbora.

Političkim strankama žele poručiti da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima, kojim se svim građanima garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja.

"Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima", navode iz Organizacionog odbora povorke.

U proteklih pet mjeseci podrška građana iz privatne i javne sfere kažu da je pokazala da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe. 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati sa institucijama Kantona Sarajevo, te poziva građane da se 8. septembra pridruže povorci u Sarajevu i da "zajedno stanu u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas". 

(Rsadiosarajevo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 33.3%
Ne - 66.7%

Ukupno glasova: 150
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2