fbpx

jakarta dzakarta 620x330

Trećina grada Džakarte do 2050. mogla bi biti pod vodom nastave li se postojeći trendovi – desetljeća nekotroliranog i pretjeranog crpljenja podzemnih voda, rast razine mora i sve ekstremnije vrijeme, upozoravaju stručnjaci.

Postojeće mjere za zaštitu okoliša nisu donijele nikakav pomak pa su se vlasti odlučile na drastičan korak – Indonezija će dobiti novi glavni grad.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo objavio je da će nova prijestolnica biti na Kalimantanu, indonezijskom dijelu Bornea, iako točna lokacija još nije određena.

Premještanje administrativnog i političkog srca zemlje očuvat će nacionalnu upravu, ali će biti i smrtna presuda za Džakartu, grad od 10 milijuna stanovnika.

“Skoro sam se utopio 2007. godine. Sve moje je odnijela bujica i morao sam početi ispočetka”, kaže Rasdi, vlasnik štanda s brzom hranom u blizini sjeverne luke, jednog od mjesta gdje grad najbrže tone.

Stanje u Džakarti, izgrađenoj na trusnom području, u močvari, blizu sjecišta 13 rijeka, dodatno je pogoršano stihijskim razvojem, lošim urbanim planiranjem i prometnim zagušenjem.

To obijesno iskorištavanje podzemnih voda dovelo je do slijeganja tla pa Džakarta u nekim dijelovima tone i do 25 centimentara godišnje.

Danas neke četvrti leže na četiri metra ispod razine mora, što milijune ljudi čini ranjivima na prirodne katastrofe.

Poplave su uobičajena pojava tijekom sezone kiša, a očekuje se da će s globalnim zatopljenjem i rastom razine mora biti i gore.

Tamnozelena voda popela se do kata napuštene zgrade, a smeće je posvuda okolo. “Evo, možete to vidjeti golim okom”, kaže 42-godišnji Andri, koji se kao i mnogi Indonežani samo predstavlja imenom.

“Kao dijete sam plivao ondje”, rekao je i pokazao prstom u daljinu, “a voda je sada ovdje”.

Premda će glavni grad biti sagrađen drugdje, vlasti očajnički smišljaju mjere kako spasiti grad.

Odobrena je izgradnja umjetnih otoka u zaljevu ispred Džakarte koji bi grad kao tampon zona trebali čuvati od Javanskog mora.

(HINA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1