fbpx

uspostaviti sveobuhvatan sistem monitoriga nasilja nad novinarima u bih novb 5d5eca75162a4

Potreban je sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informisanja i mobilizacije institucija države i organizacija civilnog društva u slučajevima napada, pritisaka i prijetnji novinarima i drugim medijskim djelatnicima kako bi se na najefikasniji način zaštitili novinari/ke i medijske slobode.

To je zaključeno tokom sastanka koordinatorice Linije za pomoć novinarima Une Telegrafčić sa pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderijom, te predstavnikom Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Edinom Ibrahimefendićem.

Tokom razgovora bilo je riječi o izradi jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode protiv novinara i medija, te o efikasnijim načinima vođenja istraga i okončanja sudskih postupaka u interesu novinara i slobode medija.  

Predstavnici Institucije Ombudsmena i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH su izrazili spremnost za sudjelovanjem u kreiranju metodologije, ali i u drugim aktivnostima koje provode  BH novinari sa ciljem unapređenja položaja i zaštite novinara posebno u slučajevima kada su žrtve  nasilja, prijetnji, govora mržnje i drugih krivičnih djela.  

Također, na sastanku je dogovoreno i učešće navedenih institucija u međusektoralnoj grupi za stvaranje pouzdane i jednostavne baze podataka o napadima na novinare kao nezavisnog instrumenta za mapiranje medijskih sloboda u BiH i  izvještavanje o poštivanju novinarskih prava od strane nadležnih državnih institucija.    

Sastanak je dio aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta “Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih prava u BiH” koji BH novinari  provode od aprila 2019. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(Vijesti.ba / FENA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1