fbpx

3dajpara

“Željeznice RS” dobijaju svake godine 25 miliona maraka subvencija iz budžeta RS, ali v.d. direktora ovog preduzeća, Zoran Ilinčić, tvrdi da to nije dovoljno i da je nephodno dva i po puta više!

– U sadašnjim uslovima, s obzirom na to da imamo dotrajale vozove i pruge, koji iziskuju mnogo troškova da bi saobraćaj bio bezbjedan, optimalno bi bilo da primamo 60 miliona KM subvencija godišnje – kaže Ilinčić.

Subvencije su namijenjene za podršku putničkom saobraćaju i za održavanje infrastrukture i praktikuju se i u drugim evropskim zemljama, pa i onim najrazvijenijima. Problem je, međutim, što, za razliku od zapadnoevropskih država, koji novac daju uglavnom da bi podržale inače komercijalno neodrživa putovanja vozovima, u RS se taj novac troši na krpljenje pruga i lokomotiva, a u proteklom periodu je, nerijetko, bio korišten i za plate zaposlenima.

Izdašne subvencije dobijaju i željeznice u regionu. Tako „Hrvatske željeznice“ od države primaju više od 62 miliona evra godišnje za podršku putničkom saobraćaju. Železnice u Srbiji su podijeljene na 4 preduzeća, od kojih dva, „Srbija voz“ i „Infrastruktura“, još uvijek primaju subvencije od 10-ak miliona evra godišnje. Mada je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila da će te subvencije biti smanjivane i na kraju ukinute, poznavaoci prilika upozoravaju da putnički željeznički saobraćaj subvencionišu i Francuska, Njemačka i Švajcarska.

“Željeznice Republike Srpske” su, nakon dugogodišnjih vrtoglavih gubitaka, prošlu godinu završile u plusu od 28,5 miliona KM, zahvaljujući “peglanju dugova” uz pomoć kredita Svjetske banke, a smanjen je i trošak za radnu snagu, jer je broj zaposlenih sa 3.098 sveden na  2.390.

Ipak, subvencije su i dalje neophodne, a biće, tvrde poznavaoci prilika, potrebne čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija: ako se za koju godinu broj radnika i troškovi svedu na minimum, a”Željeznice RS” se izbore za svoj dio kolača na evropskom tržištu prevoznika.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2