fbpx

2pocetak

Svi stanovnici Broda su zabrinuti zbog situacije u Rafineriji nafte. Skeptični smo oko početka rada ovog postrojenja – upozorava Brođanin Zoran Vidić, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Ocjenjuje da se “čudne stvari” dešavaju u Rafineriji nafte i da o tome bruji cijeli Brod.

– Rafinerija ne prerađuje naftu od oktobra prošle godine, već izvjesno vrijeme je nekoliko radnika na čekanju i svi uredno primaju platu. Istovremeno, u krugu Rafinerije se siječe neko gvožđe koje nije bili uopšte u funkciji i prodaje se. Zbog toga svi pretpostavljaju da se iz tih sredstava finansiraju plate radnika i onda se nameće logično pitanje šta će biti kada prodaju staro gvožđe – upozorava Vidić.

On navodi da niko nema pouzdanu informaciju šta će se desiti u Rafineriji nafte.

Ministra energetike i rudarstva Petra Đokića je nekoliko puta pitao u vezi sa dešavanjima u Rafineriji.

– Sva pitanja sam postavljao na sjednicama Narodne skupštine. Prvo je rekao da će proizvodnja početi u januaru 2020. godine. Onda sam ga pitao šta se dešava u Rafineriji, a on je odgovorio da je u toku kapitalni remont. Na pretposljednjoj sjednici sam u jednoj diskusiji takođe postavio ovo pitanje nakon čega je ministar Đokić napustio salu – kaže Vidić.

Ovaj narodni poslanik mu je postavio i pismeno pitanje na šta tačno se odnosi kapitalni remont u Rafineriji nafte. Dobio je pismeni odgovor.

– Prema podacima sa kojima raspolaže ovo ministarstvo, trenutno se u Rafineriji nafte Brod sprovode planski remontni radovi. U toku je remont i zamjena opreme i cjevovoda na proizvodnim postrojenjima. Paralelno s tim, realizuje se program ispitivanja tehničkog stanja svih procesnih (tehnoloških) objekata u Rafineriji. U okviru kapitalnog remonta za tekuću 2019. planirani su radovi na remontu, tj. zamjeni habanjem istrošenih unutrašnjih elemenata na postrojenju primarne prerade nafte, kao i remont kompresorske opreme na drugim sekcijama – odgovor je Đokića.

Vidić je ubijeđen da je početak rada Rafinerije nafte političke prirode, a ne ekonomske.

– Poslovi s naftom su višemilionski i ako bude postojala politička odluka da se opet pokrene rad Rafinerije, to će se i desiti – ocjenjuje Vidić.

Dodaje da je zbog prestanka rada Rafinerije ugrožena cijela Republika Srpska, ali i BiH, te da se ove godine bilježe značajni pad industrijske proizvodnje.

– U Brodu sada prenoći jedva 9.000 ljudi. Ako Rafinerija ne proradi, pitanje je koliko će nas ostati – upozorava Vidić.

U oktobru prošle godine izgorilo je jedno postrojenje brodske Rafinerije nafte. Rukovodstvo je saopštilo da je u januaru počela sanacija, ali se ne oglašavaju kada će biti završena i kada će početi proizvodnja.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1