fbpx

2interes

- Dok se zvaničnici Republike Srpske bave vitalnim nacionalnim interesom na pelješkom mostu, Hrvatska izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, planira da ugrozi život mještana Novog Grada i okolnih opština u Republici Srpskoj i Hrvatskoj, kažu u SDS-u.

Dok nakon posebne sjednice parlamenta Srpske Milorad Dodik najavljuje nastavak insistiranja na rješavanju pitanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, predstavnici opozicije u Novom Gradu upozoravaju da su institucije do sada uradile nedovoljno na rješavanju ovog pitanja. 

Od Dodika traže da podnese tužbu protiv Hrvatske jer je to jedini način da se zaustavi namjera Hrvatske.

Dok se zvaničnici Republike Srpske bave vitalnim nacionalnim interesom na pelješkom mostu,  Hrvatska izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, planira da ugrozi život mještana Novog Grada i okolnih opština u Republici Srpskoj i Hrvatskoj, kažu u SDS-u.

Prijedlog da se područje oko rijeke Une proglasi parkom prirode nije dovoljan, smatraju u SDS-u. To neće natjerati organe Hrvatske da odustanu od gradnje nuklearne deponije nadomak Novog Grada. Ništa veću snagu nemaju ni deklaracije i pozivi zvaničnika iz Republike Srpske, koji se šalju prema Zagrebu. Smatraju da je tužba jedini ispravan potez.

Za eventualno pokretanje tužbe, Dodiku će biti potrebna saglasnost ostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Međutim, kako kažu u Novom Gradu, drugog rješenja nema, jer je ako sve ostane na dosadašnjim aktivnostima, uskoro će na nekoliko kilometara od njihovih kuća biti uskladišten radioaktivni otpad.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1