fbpx

2zaokret

Najava predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da će napraviti snažan politički zaokret prema onima koji prave blokade u formiranju vlasti samo je skretanje pažnje javnosti, prije svega njegovih birača, sa problema u kojima se našlo mostarsko preduzeće “Aluminij”, a koje je bilo uhljebište kadra odanog ovoj stranci.

Kaže ovo politički analitičar Slavo Kukić, reagujući na Čovićevu nedavnu izjavu kako slijedi “oštar politički zaokret, a možda i razlaz s koalicionim partnerima, ukoliko se ne počnu ispunjavati dogovori”.

Čović nije jasno precizirao u kojem smijeru planira zaokret u odnosu prema partnerima, ali Kukić smatra da se to sigurno ne odnosi na SNSD, već isključivo na SDA. Tome u prilog ide i činjenica da se Čović dva dana ranije sastao s liderom SNSD Miloradom Dodikom, a tema je upravo bila uspostavljanje vlasti na nivou BiH za čiju blokadu krive SDA.

– Mislim da Čoviću u ovom momentu nije uopšte u prvom planu oštar zaokret niti uvjerenje kako to mora učiniti zbog svoje dosljednosti, nego mu je u prvom planu kako skrenuti priču i taj negativni naboj dijela svog biračkog tijela, koji je stvoren zbog “Aluminija”, a u kojem je on glavnookrivljeni – smatra Kukić.

Dodaje da se zbog “Aluminija” prvi put u Čovićevoj političkoj karijeri desilo da na njegov automobil lete boce, te da mu 2.000 ljudi skandira “Dragane, lopove”.

– Prvi put mu se dogodilo da su mu se zbog njegove vlastite politike morali znojiti dlanovi. Dakle, priča o zaokretu i svi ti zaključci HNS su zapravo pokušaj da se pažnja javnosti okrene u drugom smijeru, te da se priča o “Aluminiju” gurne u drugi plan. On ide sa tom pričom, sve je nevažno ako je u pitanju vlastiti opstanak, a on je u ovom momentu ugrožen od Bošnjaka i Bakira Izetbegovića – kaže Kukić.

Ističe da je to već oprobana strategija koju koriste i drugi nacionalisti u BiH, a koju često možemo čuti u vokabularu i postupanjima i nekih drugih političara u ovoj zemlji.

– I to je, naprosto, taktika kojoj je ovaj put pribjegao i Čović – zaključuje Kukić.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31