fbpx

5321702222147347285848427193467057067786240o 696x392

Bosanci i Hercegovci koji planiraju putovanje na Tajland, u Argentinu ili neku drugu egzotičnu destinaciju još uvijek moraju po svoju vizu otići van naše države jer brojne zemlje nemaju svoja diplomatska predstavništva u BiH.

Naprimjer, zahtjev za izdavanje turističke vize za Tajland podnosi se u Konzulatu Tajlanda u Zagrebu.

Naše vlasti prilikom putovanja na Tajland preporučuju vakcine protiv Hepatitisa A i B, bjesnila, japanske encefaleue, tetanusa i tuberkuloze. Postoji rizik od malarije u pograničnim područjima sa Kamodžom i Birmanijom pa se prepručuju mjere protiv ove bolesti i uboda komaraca. Također se savjetuje konzumiranje samo flaširane vode.

Viza za Argentinu izdaje se u Budimpeštii i mora se zatražiti ličnim prisustvom. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH upozoravaju kako u Argentini vlada vrlo visok stepen delikvencije najčešće krađe i pljačke. Zone sa velikim rizikom su periferni kvartovi Buenos Airesa, takozvana Villa Miseria.

Većina evropskih zemalja u BiH imaju svoja predstavništva zbog čega su putovanja prema ovim destinacijama građanima BiH dosta olakšana. Međutim, oni koji žele uživati u zelenim krajolicima Irske, po vizu moraju u Ljubljanu.

S druge strane, jednim od najapsurdnijih viznih režima smatra se onaj između BiH i Kosova. Naime, da biste izvadili vizu za Kosovo, morate otići u Ambasadu Kosova u Zagrebu. Ova viza košta 40 eura i plaća se u Zagrebu.

Teško do Afrike
Bosancima i Hercegovcima potrebna je viza za putovanja u većinu afričkih zemalja, a brojne među njima nemaju svoja predstavništva u BiH.

Ukoliko putujete u Alžir, Angolu, Gvineju ili DR Kongo, po vizu morate u Beograd. Viza za Bocvanu se izdaje u Briselu. Vize za Burundi, Eritreju, Ekvatorijalnu Gvineju, Kamerun ili Senegal izdaju se u Berlinu. Ukoliko putujete u Maroko, po vizu možete u Beograd ili Zagreb, a po vizu za Ganu u Rim ili vize za Namibiju i Sudan u Beč.

Važno je napomenuti kako su u brojnim afričkim zemljama ekstremno loši sanitarni uslovi uz postojanje rizika od niza tropskih oboljenja i epidemija. Stoga se prilikom putovanja u Afriku preporučuje vakcinisanje i putno osiguranje uključujući i zračnu evakuaciju, upozoravaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Za dvadeset azijskih država građanima BiH potrebne su vize. Ako se, naprimjer, zaputite prema lancu Himalaja, nećete moći ući u Butan bez vize koja se izdaje u Ambasadi Butana u Parizu. Ako, s druge strane, želite posjetiti neke od najboljih plaža na svijetu na Filipinima, po vizu možete u Budimpeštu ili Beč.

Zahtjev za vizu u Afganistanu, Jemenu ili Mongoliji također možete podnijeti u Beču. Vize za Bruneje ili Turkmenistan izdaju se u Parizu, a za Liban ili Siriju u Beogradu. Zahtjev za vizu za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate podnosi se u ambasadi UAE u Rimu.

Prvo za London pa za Belize

Kada je riječ o američkim zemljama, Bosanci i Hercegovci moraju po vize uglavnom u evropske zemlje.

Da biste posjetili egzotično karipsko ostrvo Barbados, po vizu morate u Brisel, a za put u Belize zahtjev za vizu podnijeti čak u Londonu.

U Beogradu u susjednoj Srbiji možete izvaditi vize za Meksiko i Venecuelu, dok se viza za Peru podnosi u Bukureštu ili za Urugvaj u Budimpešti.

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest. Također je obavezno posjedovanje putne isprava koja važi najmanje tri do šest mjeseci od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Ukoliko su aplikanti za vize studenti, potrebno je prilikom podnošenja zahtjeva dostaviti i potvrdu o studiranju s univerziteta.

Zahvaljujući brojnim ponudama turističkih agencija, ne tako veliki broj Bosanaca i Hercegovaca proteklih godina sve češće bira putovanja prema dalekim destinacijama. Prednost u ovom slučaju jeste što postoje agencije koje pružaju pomoć svojim klijentima prilikom podnošenja zahtjeva za vizu, što barem u jednom dijelu olakšava odmore našim državljanima.

(klix)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2