fbpx

cernobil pokrov ap

Volodimir Zelenskij želi da Ukrajina pretvori Černobil i zonu isključenja u magnet za naučnike i turiste.

Finansijski oslabljena Ukrajina želi privući više turista na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu, što je istaknuo i novi predsjednik te države Volodimir Zelenskij.

"Prestanimo zastrašivati turiste i pretvorimo zonu isključenja u magnet za naučnike i turiste", rekao je Zelenskij u Černobilu.

Taljenje jezgre nuklearnog reaktora i eksplozija u nuklearnom postrojenju u Černobilu 1986. godine, na sjeveru današnje Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva, smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u historiji.

Ukrajina je 2011. godine dopustila turističke posjete, jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe.

"Černobil je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda vraća u život nakon globalne katastrofe koju je uzrokovao čovjek i mjesto na kojem je pravi 'grad duhova'. Moramo pokazati ovo mjesto svijetu: naučnicima, ekolozima, historičarima i turistima", rekao je Zelenskij.

Nova metalna struktura

"Do sada je Černobil bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo", kazao je Zelenskij, samo nekoliko mjeseci u mandatu predsjednika, tokom svečanosti na mjestu katastrofe.

Na ceremoniji, ovlasti nad novom zaštitnom strukturom nad nuklearnim postrojenjem Ukrajini su predala međunarodna tijela odgovorna za njenu izgradnju.

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti kako bi prekrile uništeni reaktor, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu, kaže se u izjavi delegacije Evropske unije.

Evropska unija dala je više od 430 miliona eura za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1