fbpx

naucnik laboratorija afp 0

Blokiranjem proteina ATF4 da hrani tumor može se proizvesti da stanice karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene.

Znanstvenici su otkrili novu slabost karcinoma koja prisiljava stanice tumora na preopterećenje i samodestrukciju.

Tumorske stanice su skupina atipičnih stanica koje formiraju kvržice i izrasline, mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a njihov opstanak ovisi o rastu i veličini tumora, kao i zahvaćenom području, otrkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Oni su godinama istraživali gen MYC, koji dovodi do rasta tumora u nekoliko vrsta karcinoma, javlja Anadolija.

To je gen koji kontrolira normalan rast stanica, ali kada je mutiran ili pojačan u karcinomu, potiče lančanu reakciju koja pomaže tumoru da nekontrolirano raste.

Znanstvenici su identificirali novi put koji funkcionira kao partner MYC-u i mogao bi biti njegova slabost, a rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nature Cell Biology.

Testiranja na miševima

Novi put uključuje protein nazvan ATF4, a blokiranjem tog proteina da hrani tumor može se proizvesti da stanice karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene.

Istraživači su ustanovili da, kada su proteini ATF4 zaustavljeni u stanicama miševa, na kojima su testiranja provedena, tumorske stanice su nastavile stvarati proteine i u konačnici su uništene posljedicom preopterećenja.

To je blokiralo rast tumora kod miševa koji su imali limfome i karcinom debelog crijeva, što je dokaz da ta otkrića mogu ukazati na novi pristup koji bi mogao funkcionirati i kod ljudi.

Članica tima znanstvenika Feven Tameire najavila je kako će nastaviti istraživati načine na koji ATF4 funkcionira, ima li taj metod nuspojave i može li biti korisna za ljude.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6