fbpx

2Trgovska gora1

Stanovnici dva grada u BiH i Hrvatskoj, Novog Grada i Dvora, gledaju kako Trgovska gora, sinonim za radioaktivno odlagalište, sve više postaje realnost.

Hrvatska ubrzano provodi aktivnosti za gradnju odlagališta u graničnom pojasu, čije bi pogubno djelovanje najviše osjetili građani Novog Grada. Stanovništvo koje gravitira u blizini potencijalnog odlagališta strahuje da bi štetni otpad uskoro mogao doći u njihovo dvorište, piše Avaz.

Pod okriljem noći 

– Neka odlažu taj otpad u svojoj državi. No, sumnjam da će od toga nešto biti. Što su i naumili, ostvariće – kaže Dragomir Đukić iz Novog.

S hrvatske strane nema informacija šta se događa, pa ni u Dvoru, koji je na teritoriji susjedne zemlje.

– To za nas nije dobro. Učinite nešto da nam tu ne odlažu otpad – kaže Jože Korenjak, mještanin Dvora.

Kako saznaje Avaz od mještana ovog hrvatskog grada, pod okriljem noći u kasarnu Čerkezovac mjesecima se skladišti otpad. Sumnjaju da je vlast i prije definitivne odluke počela u praksi provoditi svoje namjere.

Prvi čovjek Dvora Nikola Arbutina tvrdi da nije riječ o radioaktivnom otpadu.

Udružene snage

– Sigurno je da radioaktivni otpad nije tu, a da li je institucionalni otpad, gdje spada i vojni, pitali smo predsjednika Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji nam je potvrdio da se skladišti dio vojnog otpada – istakao je Arbutina.

Svjesni da bi, umjesto vojnog, na ovoj lokaciji uskoro mogao biti nuklearni i radioaktivni otpad, lokalne zajednice ugroženog područja odlučile su udružiti snage.

Osim napora koje ulažu struka i neki državni parlamentarci, iz BiH nema konkretnih razgovora i s hrvatskim vlastima o ovoj temi.

Prva tema 

Uz Novi i Dvor, štetno djelovanje osjetile bi opštine i gradovi Pounja, odnosno Krajine. Među njima je i Cazin.

– Moramo se izboriti da ovo bude prva tema između BiH i Hrvatske. Nuklearni otpad treba skladištiti na mjestu gdje je i nastao – poručuje prvi čovjek Cazina Nermin Ogrešević.

Sabor Hrvatske trebao bi u septembru definitivno potvrditi da je Čerkezovac izabran za lokaciju za odlagalište radioaktivnog otpada.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4