fbpx

novine stamparija promo reuters

Vijeće traži izjašnjenje OSA-e i Tužilaštva BiH o izjavama Milorada Dodika o navodnom prisluškivanju medija.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini reagovao je na izjave predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju medija, izraziviši veliku zabrinutost zbog njegovih izjava.

Dodik je rekao da Obavještajno-sigurnosna agencija OSA prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSA-e, u kojoj je navodno naloženo “praćenje i usmjeravanje” medija u BiH, u cilju priprema za “inkriminaciju politički nepodobnih ljudi”, kako je navedeno u izjavi.

Upravni odbor Vijeća navodi da u ime svojih članova, štampanih i online medija, zahtijeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju.

Ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja

“Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu. Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Te su metode apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati”, stoji,  između ostalog, u saopštenju.

U tekstu se još kaže da, u ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio, uz napomenu da medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3