fbpx

1Milan Tegeltija VSTS 1

Ispred zgrade pravosudnih institucija BiH koju dijele Visoki sudski i tužilački savjet, Sud BiH i Tužilaštvo BiH danas će biti održani protesti.

Protesti nisu najavljeni, ali policijske agencije BiH će osiguravati događaj na kojem će se okupiti građani nezadovoljni aktuelnom situacijom u pravosuđu. Posebno, građani su ogorčeni zbog posljednje afere navodnog podmićivanja, a u čiji kontekst se dovodi sam predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Jedan od prominentnijih učesnika protesta biće ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je prije četiri dana pozvao na masovno okupljanje građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u Sarajevu, ali tvrdi kako nije organizator.

1DRAGAN MEKTIĆ

Kako je Klix pisao u utorak, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo već su pripremili zaštitne ograde oko zgrade bez obzira što protesti nisu najavljeni i time ne bi trebali ni biti dozvoljeni.

Protesti će početi simbolično u 5 minuta do 12, a prisustvo su potvrdili i članovi grupa koje traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, dvojice mladića čije porodice i brojni građani tvrde da su ubijeni i da ubice krije pravosuđe BiH.

1David1

Takođe, Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i OEBS uputili su u utorak pismo Milanu Tegeltiji i ostalim članovima te pravosudne institucije.

– U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utiču na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca – navodi se u u pismu između ostalog.

Zanimljivo je da se istog dana održava sjednica VSTS-a na kojoj će biti imenovani glavni tužioci četiri kantona i da će Tegeltija vjerovatno biti u zgradi, osim ukoliko se sjednica ne otkaže.

(Klix)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5