fbpx

5eksplozijas

Najmanje devet ljudi poginulo je danas, uključujući bivšeg ministra spoljnih poslova Somalije, kada su ekstremisti aktivirali auto bombu u blizini predsjedničke palate u Mogadišu, saopštila je policija.

Među poginulima je bivši šef diplomatije Husein Elabe Fahije, koji je bio i savjetnik aktuelnog predsjednika Somalije, javio je AP.

U eksploziji je ranjeno 13 osoba, a mahom je riječ o vojnicima.

Odgovornost za napad je preuzela ekstremistička grupa bazirana u Somaliji, Al Šabab, koja je saopštila da su meta bila vozila vladinih zvaničnika.

Auto bomba je eksplodirao na kontrolnom punktu u blizini predsjedničke palate, dok su vojnici provjeravali vozila na glavnom autoputu.

Al Šabab, koji je povezan sa Al Kaidom, često izvodi takve napade u prijestonici u blizini predsjedničke palate i hotela koje podsjećuju vladini zvaničnici i stranci, podsjetio je AP.

Dačić bio u palati u trenutku napada

U trenutku napada terorista u prijestonici Somalije Mogadišu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić nalazio se u predsjedničkoj palati, gdje je razgovarao sa predsjednikom te zemlje.

Kako je ministar Dačić rekao za Tanjug, začula se snažna eksplozija, a u međuvremenu mu je rečeno da je to bio napad u kome ima više mrtvih i ranjenih.

Dačić je dodao da je, kako su ga domaćini obavijestili, meta napada bio bivši ministar spoljnih poslova Somalije.

Dačić je to rekao u telefonskom ragovoru za Tanjug iz Atine, gdje je inače avion Vlade Srbije kojim je išao prinudno sletio zbog kvara koji se trenutno otklanja i čeka se da to bude završeno kako bi nastavili put za Beograd.

Ministar Dačić je za Tanjug ispričao da je eksplozija snažno odjeknula i da se predsjednik Somalije trgnuo na to.

Šef srpske diplomatije je dodao i da nije bilo evakuacije zaposlenih i gostiju u predsjedničkoj palati.

U eksploziji u Mogadišu koju su izveli teroristi Al Šababa povezani sa Al Kaidom poginulo je najmanje devet ljudi, uključujuci bivšeg šefa diplomatije Somalije, a ranjeno je 13, mahom vojnika.


(Tanjug)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6