fbpx

Huawei 7

Obustavljena je saradnja koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni.

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. je s kineskom kompanjom Huawei obustavila saradnju koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim.

Ovaj potez mogao bi ometati i poslovanje Huaweija, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android, prenosi agencija.

Kako se navodi, slijedeća verzija Android smart telefona će također izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

"Huawei će se moći koristiti samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Googlea", naveo je Reutersov izvor.

Pojedinosti o spečificnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Googleu, a advokati Huaweija također proučavaju utjecaj "crne liste".

Besplatni otvoreni kod

Huawei nije odmah bio dostupan za dalje komentare.

U kojoj mjeri će Huawei biti pogođen stavljanjem na "crnu listu" američkih vlasti još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaweija da nastavi s radom bez američke pomoći.

Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android, koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project - AOSP, koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti.

Prema Googleu, na svijetu se koristi oko 2,5 milijardi android uređaja marke Huawei.

Izvor: Agencije

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6