fbpx

5euro

Europska unija traži nove načine da proširi korištenje eura i bori se protiv svjetske dominacije dolara, rekao je u četvrtak visoki europski dužnosnik, u vrijeme kada Unija pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom pomažući europskim tvrtkama da zaobiđu američke sankcije.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, europske su kompanije suspendirale poslove s Iranom nakon što se Washington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava spasiti ugovor koji su pet svjetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što tvrtkama nudi alternativne načine za trgovinu s naftom bogatim Iranom.

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, europski dužnosnici i poslovni ljudi svjesni su da se financijske prijetnje SAD-a ne mogu ignorirati, iako su pravno upitne.

"Jednostavno ne želimo preuzeti taj rizik", rekao je direktor u vodećoj europskoj kompaniji.

Tvrtke koje posluju s Iranom mogu biti isključene s američkog tržišta ili s tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale financijske kompanije koje podupiru tvrtke koje krše sankcije također mogu biti financijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Dužnosnici EU-a stoga razmatraju kako pomoći euru da se nosi s takvom pozicijom dolara. "Jača međunarodna uloga eura je ključni prioritet", rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire na konferenciji u Bruxellesu.

Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala. "Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo", dodao je Le Maire na konferenciji europskih financijskih stručnjaka.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sustava i na njega otpada oko 60 posto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Euro drži oko 20 posto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnija zajednička jamstva posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje eura. No, napredak u tom smjeru onemogućile su podjele između 19 država koje su prihvatile euro kao službenu valutu.


(Vijesti.ba / Hina)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5