fbpx

djeca

Centar za socijalni rad u Banjoj Luci prošle godine je evidentirao 90 djece koji su bili žrtve nasilja u porodici, a u tri slučaja roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo.

Značajan porast zabilježen je kada su u pitanju porodice sa poremećenim porodičnim odnosima, koji prolaze evidenciju Centra za socijalni rad Banja Luka i takvih je lani bilo 649, a godinu ranije 529 porodica.

Alarmantan je i broj porodica u kojima su djeca zanemarivana ili zlostavljanja i takvih je u prošloj godini, na području koje pokriva banjalučki centar, bilo 207, a godinu ranije ukupno 168 porodica.

– Evidentno je da je, iz godine u godinu, problematika koja se javlja u porodicama kod kojih postoji zanemarivanje i zlostavljanje djece, sve kompleksnija. Posebno je izražena kada je u pitanju emocionalno zlostavljanje djece iz konfliktnih razvoda, koji vrše različite oblike emocionalnog zlostavljanja svoje djece otuđujući ih od roditelja sa kojim djeca ne žive – navodi se u izvještaju Centra za socijalni rad Banja Luka za prošlu godinu.

Socijalni radnici posebno upozoravaju na neadekvatnu reakciju suda kada su u pitanju slučajevi nasilja u porodici.

– Već godinama se susrećemo sa uobičajenom praksom da prijave nasilja kod sudije za prekršaje dolaze na red za rješavanje nakon šest do osam mjeseci od počinjenog nasilja. U Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici je jasno propisano da su “subjekti zaštite dužni bez odlaganja obezbijediti hitno rješavanje predmeta nasilja u porodici, vodeći računa da su interes i dobrobit žrtve prioritet u tim postupcima”, ali sudije ove predmete tretiraju jednako kao saobraćajne prekršaje – obrazložili su nadležni u banjalučkom centru.

 

 

 

(Faktor.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1