fbpx

7naci porodica

Porodica Reimann, jedna od najbogatijih u Njemačkoj, čija kompanija posjeduje kontrolni paket akcija poznatih potrošačkih marki "Krispy Kreme Donuts, "Panera Bread", "Pret a manger" i druge, planira da pokloni 10 miliona eura u dobrotvorne svrhe nakon saznanja da su njihovi preci oduševljeno podržavali Adolfa Hitlera, piše njemački Bilt.

Njemački dnevnik je objavio da, nakon objelodanjivanja dokumenata u Njemačkoj, Francuskoj i SAD, saznalo se da su Albert Reimann senior i Albert Reimann junior koristili ruske civile i francuske ratne zarobljenike kao prinudne radnike tokom Drugog svjetskog rata, a prije nego što su nacisti došli na vlast u Njemačkoj, Reimannovi su donirali za tada paravojni Zaštitni odred (paravojna organizacija SS).

Tokom Drugog svjetskog rata, kompanija je koristila logoraše (prinudnu radnu snagu) u svojim hemijskim kompanijama. Ne zna se tačno koliko njih, ali Bilt navodi da je 1943. korišteno 175 prinudnih radnika, što je bilo oko 30 posto ukupne radne snage porodičnih kompanija.

Pored ruskih civila i drugih istočnoevropskih državljana, porodične kompanije su radno angažovale francuske ratne zarobljenike o čemu svjedoči pismo Reimanna juniora gradonačelniku Ludwigshafena 1940. da oni ne rade dovoljno naporno.

Nakon Drugog svjetskog rata, njih su istraživale okupacione Savezničke snage, ali, iako su im dalji rad zabranili Francuzi, Amerikanci su presudom takvu odluku ukinuli, navodi Bilt.

Portparol porodice Reimann Peter Harf, koji je jedan od dva direktora kompanije Reimann's JAB Holding, rekao je da je nedavno interno istraživanje potvrdilo pisanje njemačkog Bilta.

"Sve je tačno. Reimann senior i Reimann junior su krivi, zaslužuju zatvor", potvrdio je Harf.

Otac Reimann koji je umro 1954. i sin 1984. nisu pričali o nacističkoj eri i porodica je mislila da su sve veze porodičnih firmi sa nacistima otkrivene u izvještaju 1978, ali poslije pregleda dokumenta koje je čuvala porodica, mlada generacija Reimann počela je da postavlja pitanja i naručila od Univerziteta u Minhenu 2014. da temeljno ispita historiju Reimannovih.

"Cijela istina se mora staviti na sto", rekao je Harf i naveo da će porodica donirati 10 miliona eura u dobrotvorne svrhe kao "gest", a kada izvještaj bude kompletiran, javnost će biti upoznata.

(Agencije) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2