fbpx

skalnik

J. Skalník i D. Mektić Photo: © Ministarstvo sigurnosti BiH, potpisivanje memoranduma o donaciji 

Češka Republika donirala je 1 milion eura Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine za jačanje kapaciteta Granične policije BiH, a ne za migrante.

Portal Srpskainfo objavio je vijest koju je preuzeo od Avaza u kojoj se navodi da se još od prošlog ljeta u javnosti govori o desetinama miliona KM koje su vlasti BiH dobile da što lakše i bezbolnije prebrode probleme koji su stigli sa migrantima, ali da u ovom trenutku niko ne zna ili ne želi reći kojim kanalima i iz kojih izvora dolaze milioni za migrante i kako se troše.

Dalje se navodi kako je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara prije nekoliko dana rekao da "nijedan donirani evro za suočavanje sa migrantskom krizom nije prošao putem Ministarstva finansija i trezora BiH". Rekao je i da su ta sredstva raspoređivana putem međunarodnih organizacija te da se radi o iznosu od šest miliona evra. No, nije tačna Zvizdićeva tvrdnja da su sva sredstva išla preko stranih organizacija, jer su iz Ministarstva finansija i trezora BiH za "Avaz" potvrdili da je u avgustu prošle godine Češka uplatila 1,8 miliona KM na ime pomoći migrantima, a primalac je bilo Ministarstvo bezbjednosti.

KO KONTROLIŠE PRILIV SREDSTAVA Milioni za migrante stižu u BiH, pa im se gubi trag

migranti tuzla

Migranti u Tuzli

Ovu vijest prenijeli smo i mi. Jedan komentar podstakao nas je da vijest provjerimo.

Kontaktirali smo Ambasadu Češke Republike u Sarajevu i dobili odgovor da je Vlada Republike Češke 24. jula 2018. godine odobrila donaciju od 25 miliona CZK, odnosno oko 1 milion eura Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, čiji je cilj jačanje kapaciteta Granične policije BiH.

-Memorandum o razumijevanju 7. avgusta 2018. godine potpisao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasador Češke Republike u BiH J. Skalník. Ovaj poklon će se koristiti za nabavku unaprijed određene tehničke opreme granične policije Bosne i Hercegovine, kao što su bespilotne letjelice, infracrvene kamere, uređaji za posmatranje, kamere za izviđanje, i sl., stoji na zvaničnoj stranici Ambasade Češke Republike.

Finansijska donacija od 25 miliona CZK za jačanje kapaciteta granične policije Bosne i Hercegovine

Kako se koriste ova sredstva pitali smo potparola Ministarstva bezbjednosti BiH Admira Malagića.

-Postupak javnih nabavki je u toku a formiran je Upravni odbor u kome su predstavnici Ambasade Češke Republike u BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH i Granične policije BiH koji treba da kontroliše ovaj postupak, rekao je za Impuls Malagić.

Donacija Češke Republike potpuno je transparentna, namijenjena Graničnoj policiji BiH, a ne migrantima. Naravno da će jačanje kapaciteta granične policije pomoći i kontroli nelegalnih prelazaka državne granice, ali ne samo migranata, već načelno ljudi i roba, posebno narkotika.

M.T.

(Impulspotral)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5