fbpx

reinhard marx epa

Umjesto krivaca, ukorene su žrtve i nametnuta im je šutnja, tvrdi njemački kardinal Reinhard Marx.

Njemački kardinal blizak Papi priznao je u subotu da je Crkva ponekad uništavala spise o spolnom zlostavljanju maloljetnika koje su počinili sveštenici i pozvao je Crkvu da transparentno odgovori na taj skandal. 

„Spisi koji su mogli dokumentirati te užasne zločine i otkriti imena počinitelja uništeni su ili čak i nisu nikada bili napisani“, rekao je njemački kardinal Reinhard Marx u govoru pred 190 sudionika historijskog samita o spolnom zlostavljanju u Vatikanu koji treba završiti u nedjelju. 

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, poznat po liberalnim stajalištima, dio je užeg kruga kardinala koji savjetuju papu Franju o reformama.

„Spolno zlostavljanje djece i mladih u znatnom je dijelu posljedica zlouporabe moći u okviru administracija i to zlostavljanje je 'diskreditiralo' crkveno poslanje“, rekao je kardinal Marx.

„Umjesto krivaca ukorene su žrtve i nametnuta im je šutnja“, rekao je.

Neki dosjeii bili 'manipulirani'

Njemački kardinal u jesen se izvinio u ime Njemačke katoličke crkve predstavljajući izvještaj o spolnom zlostavljanju koje su tokom decenija počinili sveštenici nad više od 3.600 maloljetnika.

U tom izvještaju, koji je naručila biskupska konferencija, govori se da su neki dosjei bili „manipulirani“ iako se za to ne iznose dokazi.

„Pretpostavljam da Njemačka možda nije jedina u kojoj se tako nešto činilo“, rekao je kardinal Marx odgovarajući novinaru koji je zapitao je li uništenja spisa moglo biti i u Vatikanu.

Kardinalovo priznanje pratilo je stotinjak žrtava koje su protestovale u Rimu.

„To je protuzakonito, uništiti dosjee“, rekao je Amerikanac Peter Isely, jedan od utemeljitelja međunarodne organizacije ECA (End Clergy Abuse - Okončajte svešteničko zlostavljanje) i ocijenio:

„To je nešto čime bi se trebao pozabaviti Međunarodni sud pravde“.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6