fbpx

2solarni paneli foto

Vlada RS dala je saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali naknada koju plaćaju krajnji potrošači ostaje ista.

Kako je za Srpskinfo rečeno u Ministarstvu energetike Republike Srpske, Pravilnikom su urađene promjene kojima se:

  • detaljnije propisuje postupak za ostvarivanje preliminarnog prava na podsticaj, te s tim u vezi definišu i promjene u obrascu za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj,
  • preciznije definišu rokovi za postupanje investitora/proizvođača električne energije i Operatora sistema podsticaja,
  • propisuje da u slučaju da investitor u definisanom roku Operatoru sistema podsticaja ne dostavi bankarsku garanciju ili ne uplati novčani depozit gubi preliminarno pravo na podsticaj (rezervisanu količinu energije).

Kažu da se Pravilnikom ne može ukinuti subvencionisanje proizvođača OIE, jer je ova materija uređena Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji.

– Ministarstvo provodi aktivnosti u cilju izmjena Zakona – kratak je odgovor Ministarstva na naše pitanje da li će biti ukinuto plaćanje naknade za OIE koja se plaća uz račun za struju.

U Republici Srpskoj trenutno ima ukupno 75 proizvođača obnovljivih izvora energije koji ostvaruju pravo na podsticaj, od toga 28 malih hidroelektrana, 45 solarnih elektrana, jedna elektrana na biogas i jedna na čvrstu biomasu. Njihovo učešće u ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj na kraju 2018. godine iznosilo je svega 3,9 odsto.

Ukupno obračunata premija u sistemu obaveznog otkupa i za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe za proizvođače obnovljivih izvora energije u 2018. iznosila je oko 16,1 milion konvertibilnih maraka.

Dakle, 75 proizvođača OIE u Republici Srpskoj dobilo je oko 16,1 miliona KM podsticaja.

Ovaj novac proizvođači, privatne kompanije, dobijaju od krajnjih potrošača. Naknada za OIE povećava se svake godine, a od 1. januara veća je za 44,2 odsto i iznosi 0,0075 KM po potrošenom kilovatu plus PDV.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4