fbpx

3slobo

Slobodan Popović, političar i privrednik stare predratne garde i jedan od osnivača Socijaldemokratske partije BiH u Banjaluci i Republici Srpskoj, preminuo je danas od posljedica nesrećnog slučaja, koji se dogodio prije nekoliko dana, kada je pao u haustoru svoje zgrade i teško se povrijedio.

Prije rata je bio direktor “Gas betona”, jedne od fabrika u sistemu “Incela” i smatrali su ga uspješnim privrednikom. Otkaz je dobio 1992. godine, kako kaže nejgov prijatelj profesor filozofije Miodrag Živanović Žile, iz “ideoloških razloga”. Ključ je bio u tome što nije podržavao ratnu politiku SDS, pa je odbijao da daje otkaze radnicima nesrpske nacionalnosti zbog, kako se to tada zvalo “nacionalne nivelacije”.

3slobo 1

Ima suprugu i dvoje djece.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. izabran je za odbornika opštine Banjaluka, kao kandidat Socijal-liberalne stranke, koja je bila u koaliciji sa Savezom reformskih snaga Ante Markovića – strankom kojoj je u to vrijeme pripadao i Milorad Dodik.

Poslije rata Popović je bio predstavnik “Kiseljaka”, a potom i hrvatskog “Agrokora” u Banjaluci i aktivno se bavio politikom.

Bio je predsjednik Gradskog i Regionalnih odbora SDP BiH u Banjaluci i stub te stranke u cijeloj Republici Srpskoj, te dugo godina potpredsjednik SDP BiH.  U tri mandata je bio poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS. SDP je napustio 2014. godine zbog neslaganja sa stranačkim rukovodstvom i te godine je pristupio PDP-u.

U društvu je bio omiljen, kao duhovit sagovornik, a pogotovo zato što je lijepo pjevao i svirao gitaru. Gitara mu je bila u ruci i kad je pao na stepeništu…

-Bio je čestit čovjek i istinski ljevičar i socijaldemokrata, podržavao je nas mlađe, kao da nam je rođeni otac. Sa takvim osobinama nije se uklapao u savremenu tajkunsko – nacionalističku politiku  – kaže njegova prijateljica i nekadašnja partijska drugarica iz SDP BiH Mirjana Tešnović, koja je takođe napustila ovu stranku.

-Na tebe sam se mogla uvijek i u svemu osloniti. Prešli smo skupa stotine hiljada kilometara po ovoj našoj Bosni i Hercegovini šireći ideju socijaldemokratije, zalažući se za mir, solidarnost i razumijevanje među ljudima. Otišao si, a da ti nisam stigla toliko toga reći…Putuj Slobo, putuj onako temperamentno kako si i živio… negdje ćemo se opet sresti… da zasviraš i zapjevamo – napisala je Mirjana na svom Fejsbuk profilu.

Milkica Milojević (Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1