fbpx

3ubica

Građani Bosne i Hercegovine su u šoku i strahu jer ulicama slobodno šeta serijski i jedan od najmonstruoznijih ubica Edin Gačić, koji je do sada počinio četiri ubistva, a od toga dva u zadnjih šest dana.

Gačić je osumjičen da je u subotu uveče sa više hitaca iz automatske puške ubio policajca Mahira Begića. Tokom nedjelje velike policijske snage angažovane su na njegovom pronalasku.

Podsjetimo, potraga za Gačićem traje od ponedjeljka, kada je u jutarnjim časovima u blizini Konjica ubio Sauda Sultanovića, tako što je u njega ispalio više hitaca, pa ga zatim izbo nožem.

Da je Gačić osumnjičen za ubistvo policajca potvrdila je juče i portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bačić, koja je rekla da je zbog ovog slučaja pokrenuta istraga protiv njega.

Tijelo Begića pronađeno je u subotu uveče u naselju Suhodol, kada je njegov kolega došao da preuzme smjenu. Do dolaska hitne pomoći on je preminuo od zadobijenih povreda.

3ubica 1

Mahir Begić

Prema nezvaničnim informacijama, u njega je napadač ispalio više hitaca, a zatim pobjegao.

Po načinu ubistva, policija je odmah posumnjala da je ubica Gačić, a uskoro su uslijedile i dojave građane da su u blizini mjesta ubistva primjetili osobu koja liči na Gačića.

Na lice mjesta stigao je veliki broj policajaca, kao i pripadnika Specijalne policije koji su obezbijedili lice mjesta i pokrenuli veliku potragu za njim.

U potragu su juče bili uključeni i policijski dronovi, uz pomoć kojih su pregledali nepristupačne terene.

Šokirane komšije

Ilija Medić, koji živi u blizini mjesta ubistva, ispričao je da se sve desilo između 18 i 18.30.

– Sin je čuo pucanj i rekao mi da neko puca. Komšija je došao na vrata i rekao da je ubijen Begić. Pozvali smo policiju i brzo je došla. Begića dugo poznajem i on je bio jako dobar čovek – ispričao je Medić.

Begić je u subotu obezbjeđivao objekat za obuku Federalne uprave policije.

Prema nezvaničnim informacijama, Gačić je primjećen i u naselju Ušivak kod Hadžića. On je u tom naselju preskočio ogradu, sreo se s vlasnikom kuće i zatim pobjegao u mrak.

Prema izjavama vlasnika, imao je kapu na glavi, a o svemu je obaviještena policija koja je stigla i odmah pokrenula potragu.

Zločinački put

Zločinački put Gačića počeo je za vrijeme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio zlogalsnom odredu El Mudžahid, poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda, Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina.

Zbog ovog zločina osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispucao dva hica, a zatim pobjegao.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora.

Sastančenja

Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora.

Upravo zbog njegovog puštanja, bezbjednosne agencije su održavale sastanke kako bi utvrdili da li predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Nakon izlaska iz zatvora, Gačić je par mjeseci živio u Banjaluci, a gdje je bio pod stalnim nadzorom Centra za socijalni rad i policije. Poslije nekog vremena prodao je imovinu koju je imao u Banjaluci i odselio se.

Nagrada za informaciju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i komesar Uprave policije Mevludin Halilović održali su juče hitnu sednicu.

– Postoji potreba da se na području KS osiguraju građani. Povećano je prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole i vrtići i druge javne površine – kazao je Katica.

On je kazao da će Vlada KS do okončanja potrage i pronalaska ubice biti u stalnom zasjedanju.

– Daćemo svu neophodnu pomoć. Razmatramo i o davanju nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do hapšenja osumnjičenog – dodao je Katica.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6