fbpx

3rafinerijabrod

„Rafinerija nafte Brod“ obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, a neizvjesno je kada će nastaviti sa radom. Dok iz „Optima grupe“ uvjeravaju da je riječ o planskom remontu, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu dana. Opozicija ne gaji optimizam kada je u pitanju budućnost „Rafinerije“. A kakva je sudbina radnika?

„Rafinerija Brod“ van pogona je već više od dvadeset dana. Neizvjesno je kada će početi sa radom. Neizvjesno je i šta će biti sa radnicima. Pojavile su se informacije da će dio njih od kraja ovog mjeseca biti na „čekanju“. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske tvrdi da postrojenje neće početi sa radom ni za godinu dana i da mu je ta informacija potvrđena iz „Rafinerije Brod“, u kojoj su najavili da u ovoj godini neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu. I pored toga, Đokić tvrdi da to neće uticati na tržište. 

„Oni ostaju pri tome da će obezbijediti, u nešto malo izmijenjenim uslovima, rad rafinerije ulja u Modriči, a nadamo se da će uspješno završiti remont postrojenja i da se možda i do kraja godine, ali vjerovatno naredne godine, ponovo vrate u pogon“, kaže ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Kakva je sudbina jedine rafinerije nafte u Srpskoj i njenih radnika, ne otkrivaju ni iz „Optima grupe“. Na naša pitanja da li je tačno da će dio radnika biti na „čekanju“ i koliko će to trajati, kao i da li su sa Sindikatom riješena pitanja naknada za radnike, nije bilo odgovora. Iz „Optima grupe“ nisu odgovorili ni na pitanje šta je zvanični uzrok havarije u brodskoj „Rafineriji“ i ko je odgovoran za istu.
Oni su juče potvrdili da je postrojenje od 8. januara u remontu. Saopštili su da se radi nezavisno tehničko ispitivanje opreme, na osnovu kojeg će biti izrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u „Rafineriji“.

Zid ćutanja na koji smo naišli u grupaciji „Optima“, donekle su razbili u Konfederaciji sindikata Republike Srpske. Kažu da su tokom januara obavili razgovore sa resornim ministrom i predstavnicima „Optima grupe“ i da je donesena odluka o statusu radnika „Rafinerije“. 

„Iz 'Optima grupe' su nam dali garancije da neće biti spremanja radnika na 'čekanje' do kraja april, te da se u ovome periodu pravi plan sanacije, koji će da obuhvati procjene koja to sve ulaganja treba da se urade u Brodu. Za to vrijeme, održavaće se proizvodnja na staroj liniji, a nedostatak derivata će se obezbjeđivati preko „Gasproma“ i NIS-a“, kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Srpske.

Osim što, bar za sada, nema odlaska na „čekanje“, Tepavčević kaže da su predstavnici Konfederacije sindikata približili stavove sa „Optima grupom“ i u vezi sa potpisivanjem opštih kolektivnih ugovora za radnike.

„Dobili smo čvrste garancije da će svi radnici biti angažovani na određenim poslovima. Neće povećavati procenat smanjenja broja radnika, kao što je poznato javnosti, u svakom godišnjem planu je to do 10 odsto. Predstavnici 'Optima grupe' sada nude i veće otpremnine za one radnike koji su već navršili već četrdeset godina radnog staža“, objašnjava Tepavčević.

Opozicija, sa druge strane, ne vidi rješenje za izlazak iz krize, jer je finansijska situacija komplikovana. S tim u vezi, smatraju i da se dovodi u pitanje nastavak rada „Rafinerije“.

„Nakon svih gubitaka koje Rafinerija ima, ja nisam optimista da će nastaviti preradu nafte. Dakle, čuli ste objašnjenje iz preduzeća i od resornog ministarstva, da se sada nafta uvozi, odnosno gotov proizvo preko NIS-a iz Srbije“, poručuje poslanik PDP-a u NS Republike Srpske Jelena Trivić. 

Lošu situaciju u „Rafineriji“ dodatno je zakomplikovala havarija koja se dogodila početkom oktobra prošle godine u jednom od postrojenja, koje je tada, usljed požara, potpuno izgorjelo.

Ni četiri mjeseca nakon toga javnost nije upoznata sa uzrocima požara u kome je smrtno stradao jedan radnik. Još uvijek se ne zna ni ko je odgovoran za havariju, niti kolika je pričinjena šteta, kao ni koliko će rekonstrukcija postojenja koštati. 

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6