fbpx

4dječak tuga

U Bosni i Hercegovini ima više od 1.000 djece i omladine do 18 godina starosti bez roditeljskog staranja i nalaze se u nadležnim domovima.

Istovremeno, unazad tri godine u prosjeku godišnje bude usvojeno 45 djece, a uglavnom se usvajaju mališani do dvije godine starosti. U tri godine u BiH usvojeno je ukupno 136 djece.

Po posljednjim podacima Omudsmana za djecu RS, u 2016. godini broj zainteresovanih usvojilaca bio je 51, ali je u potpunosti realizovano devet usvojenja, te sedam nepotpunih. Tri usvojitelja su strani državljani.

Usvojenje dece u Republici Srpskoj regulisano je Porodičnim zakonom i vrlo je, kako kažu u Ombudmsanu, zahtjevno, što je razumljivo ako se ima u vidu ozbiljnost odnosa koji se usvojenjem uspostavlja.

U praksi je procedura usvajanja često komplikovana, a to pokazuje i jedan od primjera koji navodi Ombudmsan za djecu.

Ombudmsan je dobio prijavu kojom se ukazuje da su roditelji podnijeli zahtjev za potpuno usvajanje djeteta u više od 30 gradova Bosne i Hercegovine, te su naveli da žele usvojiti dijete do tri godine starosti. Nakon toga roditelji su više puta pozivani na razgovor i upoznavanje od strane centara za socijalni rad. Početkom 2016. godine im je javljeno da u jednom gradu ima jedno dijete za usvojenje, a koga se majka odrekla i ostavila pri rođenju u porodilištu. Dijete je iz porodilišta prebačeno u bolnicu gdje je provelo jedan period na liječenju.

Po završetku liječenja dijete preuzimaju radnici centra i smještaju ga u hraniteljsku porodicu u namjeri da dijete u toj porodici boravi do momenta kada centar za socijalni rad odluči u koju će porodicu dijete biti smješteno u svrhu potpunog usvojenja. Rješenjem centra dijete je smješteno u porodicu u svrhu potpunog usvojenja, ali na period adaptacije.

U periodu adaptacije roditelji su nabavili potrebnu dokumentaciju i obezbijedili sva traženja uvjerenja i potvrde potpune spremnosti i mogućnosti za potpuno usvojenje te su u tom periodu više puta provjeravani po pitanju djeteta i uslova u kojima boravi.

Nakon provjera centar je zaključio da su roditelji po svim pitanjima pokazali krajnju ozbiljnost i spremnost, da nisu uočene nikakve nepravilnosti u postupanju roditelja, te da je dijete napredovalo i da je sigurno.

Po isteku adaptacionog perioda, roditelji su zatražili da se potvrdi rješenje o usvojenju djeteta saglasno Porodičnom zakonu, ali su dobili negativan odgovor uz objašnjenje da im hraniteljska porodica pravi problem oko izuzimanja djeteta iz njihove porodice, prijete tužbom i smrću.

Usvojici smatraju da nije u interesu da dijete boravi u hraniteljskoj porodici koja je svojim ponašanjem i prijetnjama već dokazala da nije podobna za odgoj djece, niti da o njemu odlučuju biološka majka koja je već ranije ostavila dvoje djece iz prethodnog braka, koja su uz njenu saglasnost bila dodijeljenja na staranje od strane centra. Stav Centra za socijalni rad je u jednom dijelu rješavanja ovog problema bio da su problemi u vezi regulisanja statusa djeteta za sada neotklonjivi.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4