fbpx

4zile

Banjalučki profesor Miodrag Živanović smatra da nakon oktobarskih izbora neće biti promjena u dnevno-političkim zbivanjima u RS. Događaće se isto kao što je i do sada bilo, kaže on u razgovoru za Vijesti.ba.

"RS ni do sada nije imala nikakvu opoziciju. Opozicija se samo tako zvala, ali je ona djelovala na istoj matrici sa idejama koje su iste kao ideje pozicije. Dakle, unutar 
jednog etničkog korpusa bio je napravljen vještački raskol između jednih i drugih. Zato bi situacija ostala ista i da je tzv opozicija ostala na okupu", mišljenja je Živanović. 
 
Ovo je, dodaje, problem koji će pokazati da slijede ne samo teški, nego i prazni politički dani. 
 
"Osim ovoga, problem koji seže i izvan RS, jeste taj da je u 
strukturi našeg bh. društva stanje uređeno tako da postoji najmanje stotinu načina da se neka odluka blokira, a samo jedan način da se one provode. Jedan jedini način je konsenzus. I sa tog stanovišta smo u problemu, jer će se svi opredjeljivati za blokade", upozorio je ovaj banjalučki profesor. 
 
Nije optimista da BiH očekuje stabilniji i prosperitetniji period. Sasvim suprotno, smatra da postizborni događaji  ukazuju na to da građane ove zemlje očekuju teški dani. 
 
"Bojim se da će kriza postati stil života i da će nam se to činiti prirodnim", kazao je Živanović, te dodao da će građani biti taoci političkih kalkulacija.
 
Upozorio je takođe da se u BiH u narednom periodu neće dogoditi ništa što bi ovdašnje društvo uputilo na otvaranje prema onima koji su drugačiji.
 
"Ostaćemo slika i prilika društva koje je već ozbiljno bolesno od palanačke svijesti", ocijenio je on. 
 
Profesor Živanović postavlja pitanje da li će u konačnici biti ljudi u BiH koji će htjeti živjeti pod ovakvim uslovima i partijskim kišobranima. 

(Vijesti.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5