7nova vlada

Protesti pacijenata, nezadovoljni medicinski radnici, povećanja plata i penzija, poštovanje memoranduma za rasterećenje privrede i ugovora, izmjene zakonskih rješenja i – svakako broj jedan – odlazak mladih. Sve su to obaveze buduće Vlade Srpske.

Budilnik za rad sve izvjesnijem predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću već je počeo da zvoni, a dok se dijele fotelje analitičari i građani čekuju konkretna rješenja.

"Neophodne su mjere za sprečavanje odlaska ljudi. Ali ne samo one deklarativne i da se predstavnici vlasti ne pravdaju da je to trend u regionu", rekla je ekonomski analitičar Jelena Trivić.

Poslodavci i sindikalci su pripremili drugačije zahtjeve, ali sa istim ciljem, unapređenje položaja radnika i povećanje radnih mjesta.

"Radna grupa već je počela s radom. Napravljena je pauza zbog svih ovih izbora i promjene u vlasti i ministarstvima. Mi očekujemo da se na dnevni red odmah stavi pitanje izmjena i dopuna Zakona o radu", poručio je generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

"Naš glavni cilj jeste povećanje radnih mjesta i plata rasterećenjem privrede", kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Svoje zahtjeve imaju i studenti Univerziteta u Banjaluci. Problem nezavršenih i neuseljivih studenstkih domova nije jedini.

"Mi imamo predavanja na 10 lokacija. Vrijeme je da se konačno riješi pitanje zgrade Medicinskog fakulteta u Banjaluci", kaže Marijana Maksimović, student farmacije u Banjaluci. 

"Hoćemo konkretna rješenja za nas koji studiramo ovdje i koji hoćemo da ostanemo ovdje", poručuje Ivan Begić, student građevinarstva u Banjaluci.

Stariji građani Republike Srpske pamte vremena reda i discipline. Poručuju da je dosta bilo politike, te da se na dnevni red konačno moraju staviti građani i njihove potrebe.

Različite grupacije društva saglasne su u jednom, a to je da je prioritet različitim mjerama spriječiti odlazak mladih. 

Željka Cvijanović, bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, ako je suditi prema njenim dosadašnjim izjavama, zadovoljna je funkcionisanjem izvršne vlasti u prethodnim godinama. Spremila je budžet za narednu godinu, a sva ovlaćtenja je predala potpredsjedniku Vlade, Srebrenki Golić.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 86.7%
Ne - 9.2%
Nemam stav - 4.1%

Ukupno glasova: 459
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3