fbpx

jadran.brod .wiki 0

Dvije države spore se oko vlasništva nad jedrenjakom starim 85 godina, koji je služio za obuku u mornarici bivše Jugoslavije.

Školski brod "Jadran" pripada Hrvatskoj koja će učiniti sve da ga vrati u matičnu luku Split, izjavio je ministar odbrane te zemlje Damir Krstičević, reagujući na izjave crnogorskog kolege da će brod ostati u Crnoj Gori i ploviti pod zastavom te države.

U Tivtu je u ponedeljak obeležena 85. godišnjica najvrednijeg i najlepšeg broda crnogorske mornarice, koji je nekada služio kao školski brod mornarice bivše Jugoslavije.

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je na svečanosti kako je Crna Gora otvorena da svi njeni saveznici koriste "Jadran“, ali da će jedrenjak ostati u toj državi i ploviti pod njezinom zastavom.

No, s time se ne slaže Krstičević koji tvrdi da je brod u vlasništvu Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije.

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatsku zastavu i od Crne Gore očekuje poštovanje međunarodnog prava i dogovora o sukcesiji koja uključuje 'Jadran'", stoji u njegovom saopštenju.

Kao izraz dobre volje i dobrosusedskih odnosa, Hrvatska je pristala na mogućnost zajedničkog korištenja "Jadrana" u svrhu školovanja kadeta obeju zemalja.

Matična luka "Jadrana" u Splitu ili u Tivtu

"Međutim, matična luka 'Jadrana' može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen", poručio je potpredsednik hrvatske vlade i ministar obrane.

Brojne zvanice okupile su se u ponedeljak uveče na prijemu na palubi "Jadrana", vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

"'Jadran' se s ovim gradom saživio prije 85 godina i ovo je brod koji će, siguran sam, nadživjeti sve nas i koji će i sljedećih 85 godina živjeti s ovim gradom i dočekivati neke nove generacije, nove mornare i nove turiste", rekao je crnogorski ministar Bošković.

Tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac podsetio je na višedecenijsku vezu "Jadrana" sa Tivtom i Bokom koja je započela još 16. jula 1933. kada je kao novi jedrenjak, uplovio u Tivat.

Kusovac je "Jadran“ nazvao "neodvojivim tkivom i ikonom zaliva".

Podsjetivši na bogatu istoriju jedrenaka, kapetan "Jadrana" Zoran Ivanovski istakao je da je brod porinut u more 25. juna 1931. godine, a gradnja i završno opremanje broda u junu 1933. godine, dok je 16. jula te godine uz veličanstven doček uplovio u svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1