fbpx

1lobiranje

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nedavno je boravila u Vašingtonu. Zvanično je saopšteno da je razlog njene posjete 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće i, kako su prenijeli mediji, lobiranje približavanju predsjedniku SAD Donaldu Trampu preko njegovih bivših saradnika.

Stvarni razlog jeste lobiranje, ali ono da Milorad Dodik bude skinut sa crne liste SAD i za šta je spreman dati, ni manje ni više, Elektroprivredu Republike Srpske američkim lobistima! 

1lobiranje 2

Glavna veza za kontakt sa američkim lobistima je kontraverzni Damir Fazlić, biznismen koji je optuživan za šverc oružjem, nuklearnim otpadom i da je agent CIA. Fazlić je poznat i kao čovjek koji radi za albanske interese u SAD, a u bliskim je privatnim i poslovnim vezama sa bivšim predsjednikom i  premijerom Albanije Salijem Berišom. Za BiH ga uvijek vežu snažne veze, porodične – ujak njegove supruge je bivši predsjednik SDP-a i još uvijek uticajni Zlatko Lagumdžija, ali i poslovni i prijateljski kontakt sa bivšim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom.

1lobiranje 3

Damir Fazlić

Kako se saznaje, upravo se sa Fazlićem prije mjesec dana sastao Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, u cilju da Dodik stariji bude skinut sa crne liste i vrati u zagrljaj Amerikancima, svojim prvobitnim partnerima koji su ga i doveli na vlast. U tu svrhu je iz budžeta Republike Srpske već uplaćeno milion KM, a na redu je Elektroprivreda. 

Sada je konačno jasan zaokret u retorici i zašto Cvijanovićka odjednom naglašava da je juče omražena Amerika zapravo prijatelj Srpske – isključivo da bi mogli trgovati resursima Srpske zarad ličnog interesa i opstanka Milorada Dodika i njegove svite.

Izvor: Istok.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31