fbpx

2evidencija

Svršeni srednjoškolci u Srpskoj koji ovih dana biraju željeni fakultet moraju biti veoma mudri pri odabiru zanimanja jer često visoko obrazovanje ne garantuje posao, što najbolje znaju pravnici, ekonomisti i oni koji su se školovali za nastavnika razredne nastave jer su upravo oni najbrojniji na evidenciji nezaposlenih.

Odluka o izboru budućeg zanimanja je jedna od najvažnijih u životu, a stručnjaci upozoravaju mlade koji žele posao odmah po završetku školovanja da biraju profesije prema svojim sposobnostima i potrebama tržišta rada.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kraju aprila ove godine u BiH je bez posla bilo 458.355 građana, a među onima sa fakultetom najviše je bilo diplomiranih pravnika i ekonomista, njih 12.095. Samo u RS posao je u aprilu čekalo 3.142 finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, kao i 1.680 pravnika.

Prema podacima Agencije, među najbrojnijim sa visokom stručnom spremom na evidenciji nezaposlenih u Srpskoj su i nastavnici razredne nastave, a s tom diplomom posao je tražilo njih 673.

Doći do zaposlenja nije lako ni onima sa srednjom školom,  a najbrojniji među njima na listama nezaposlenih su ekonomski tehničari, mehaničari i mašinci, svršeni gimnazijalci, električari i energetičari, te zdravstveni radnici.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je, osim nedovoljnog broja novih radnih mjesta, jedan od ključnih razloga gomilanja nezaposlenih sa pojedinim fakultetskim diplomama loša upisna politika.

– Mladi zajedno sa roditeljima prije nego što odaberu željeni fakultet treba da odu do Zavoda za zapošljavanje i vide kojeg kadra ima mnogo, a kojeg malo i time da se vode. Međutim, s obzirom na to da svako bira po ličnom nahođenju, društvo djeluje poput raštimanog orkestra. Bacamo veliki novac na obrazovanje te djece, a oni kasnije nemaju šta da rade – rekao je Pavlović i dodao da po pitanju izbora zanimanja vlada veliki nemar u institucijama obrazovanja.

Da je loš izbor fakulteta često “karta” za dugogodišnje čekanje na birou slaže se i predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić, koji budućim brucošima savjetuje da budu pažljiviji prilikom izbora studija.

-Važno je da mladi izaberu profesiju koju vole i za koju imaju određene predispozicije, te da obrate pažnju da li je to zanimanje usklađeno sa potrebama tržišta rada. Nadam se da će u budućnosti resorno ministarstvo i fakulteti upisnu politiku uskladiti sa poslovima koji se nude – rekao je Milišić.

Najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih u RS

Visoka stručna sprema 

finansijski radnici i ekonomisti                3.142

pravnici                                                          1.680

pedagozi i andragozi – razredna nastava            673

Srednja stručna sprema                                               

finansijski radnici i ekonomisti                  6.325

mehaničari i mašinci                                       4.373

gimnazija                                                            4.084

(Glas Srpske)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6