fbpx

1protest spreča

Na ušću Spreče u Bosnu okupilo se oko 100 ljudi koji traže bržu istragu i procesuiranje krivaca za trovanje Spreče u kojem je uništen sav riblji fond.

– U zadnjih 15 godina da je bilo 20 registrovanih onečišćenja Spreče dovoljno vam govori kako oni doživljavaju našu Spreču – istakao je Osman Hodžić iz Udruženje ribara Gračanica.

Okupljeni su istakli da žele da se pronađe krivac za trenutno stanje.

– Hoćemo da znamo istinu, ko je kriv, ko je odgovran za ovo i hoćemo obeštećenje za ovo za riblji fond što je uništen – naglasio je Ratko Bogdanović predsjednik SRD “Bosna”.

Komisija još analizira i prebojava stradalu ribu i priprema odštetni zahtjev. Do sada znaju da je uništeno svih 40 vrsta ribe u Spreči, a strahuju i za Bosnu.

– Vidjelo se odokativno da je bilo pomora u smislu da su ribe plutale i mrtve i ošamućene. Za sad niko nije radio detaljnu analizu u smislu utvrđivanja činjenica i dokaza”, istakao je ribar Zdravko Radić.

Do sada su kažu ribari dobili samo analizu vode. Pokazala je da je ona u Spreči treće kategorije i da u njoj više nema života.

– Talog je pun otrovnih materija i što god bi sad pustili u Spreču to bi uginulo, a da bi došlo do normalnog ciklusa i opstanka onog što bi pustili u vodu treba godinama, ovo će biti mrtva rijeka jedno četiri godine – istakao je Milovan Živković predsjednik Sporstkog ribolovnog saveza RS.

Spreča je zatrovana krajem aprila, kada se otrovna materija iz fabrike sode u Lukavcu zbog pucanja brane izlila u rijeku. Osim vode, na analizu je otišla i riba, a ribari traže i kontrolu teških metala. Čekaju nalaze i okončanje istrage koju vodi Tužilaštvo tuzlanskog kantona, pa će pred krivce sa tužbom.

(ATV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4