fbpx

800x450 696x464

Cijene smještaja u studentskim centrima u BiH formiraju se prema raznim kriterijima. U Federaciji to, uglavnom, zavisi od subvencija kantona iz kojih studenti dolaze, dok se posljednjih godina u RS cijene smještaja za studente u studentskim domovima ne mijenjaju.

Isto za sve

 Istražili smo i usporedili odnose cijena smještaja po studentskim domovima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru, ali i usporedili s onim iz regije. Brojke pokazuju da bh. studenti izdvajaju najviše novca za smještaj u odnosnu na svoje kolege iz Zagreba, Beograda i Podgorice.

S druge strane, u Studentskom centru u Mostaru mjesečna studentska kirija iznosi 156 KM, ali se s pravom može reći da se radi o najsuvremenijem centru u BiH, pa i regiji.

Sve sobe imaju sanitarne čvorove, besplatni internetski i kablovski priključak, a studentima je na raspolaganju i moderni fitness centar, teretana, čitaonice, biblioteka, internet-klub i dnevni boravak za odmor. U sklopu kompleksa je i studentski kafe-bar.

Anita Glibić, portparol Studentskog centra Mostar, kaže da su njihovi kapaciteti i ove godine maksimalno popunjeni te da trenutno imaju 500 studenata. Uglavnom su iz BiH, ali ima i onih koji su došli iz Hrvatske i Slovenije.

Ranije smo imali drugačije cijene za studente iz drugih zemalja, ali od ove akademske godine one su usklađene i svi plaćaju isto. U nju su, osim smještaja i tri obroka dnevno, uključeni i grijanje, topla voda, internet i kablovska u svim sobama, odnosno cijeli centar pokriven je besplatnom internet-mrežom, istakla je Glibić.

I Studentski hotel, koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar, može se pohvaliti dobrim uvjetima. Njegov kapacitet je 111 smještajnih jedinica, odnosno može primiti 260 studenata. Čitav prostor je klimatiziran te pokriven internetom.

Sve sobe su pokrivene Wi-Fi signalom, grijanjem, klimatizirane su, a topla voda dostupna je 24 sata. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 190 KM, a ishrana 176 KM mjesečno. Kantoni plaćaju smještaj za studente koji su primljeni preko natječaja koji objavljuju jednom godišnje resorna ministarstva, kazao je Arman Žmiro iz Studentskog hotela.

Od listopada mostarskim studentima na raspolaganju će biti još jedan moderni dom koji se gradi u kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić”. Radovi uveliko napreduju, a čitav projekt s blizu 1,5 milijuna eura financira turski grad Antalija. Tu će smještaj moći naći 125 studenata.

Napravili čudo

Ni studentski domovi u Sarajevu, na Bjelavama i u Nedžarićima, ne zaostaju mnogo, pogotovo nakon što je imenovana nova uprava na čelu s Tarikom Curićem. Može se reći da je u posljednjih godinu napravljeno čudo.

Zadnjih 18 godina uglavnom smo gledali ružne slike iz sarajevskih domova zbog starih instalacija, namještaja, kuhinja, nedostatka tople vode, a vrhunac je bio da je bivši direktor Emir Kadrić pored tako katastrofalne situacije sagradio privatno tenisko igralište u dvorištu Doma u Nedžarićima. Dok su ga radnici gradili, ogorčeni studenti su s prozora dobacivali: „Kupi nam dušeke, mani se tenisa“.

Zatečeno stanje je bilo katastrofalno, imali smo devet milijuna maraka duga za MIO, tri milijuna dobavljačima, računi su bili blokirani i dugogodišnji studentski zahtjevi neispunjeni. Odluka Vlade KS kaže da gubitaši nemaju pravo na kapitalne investicije. Nisam bio u situaciji da kupim ni dušek niti da renoviram ni jedan paviljon, a kamoli teretanu da osiguramo. No, sve smo uspjeli riješiti, kaže za Dnevni avaz Curić.

Za početak, kaže, formiran je krizni menadžment.

Petnaest ljudi iz financija, troje iz ljudskih resursa te pravnici i uposlenici koji rade na poslovima ishrane i smještaja najbolje razumiju situaciju. Sistematizacija nije postojala 17 godina, a u tom vremenu je primljeno 160 radnika koje smo morali legalizirati i vratiti osnivaču ono što mu pripada jer Vlada financira Studentski centar s milijun i 350 tisuća KM,pojašnjava Curić.

Urađena je sistematizacija po njemačkim standardima.

I sada ostvarujemo dobit od 950.000 KM, od čega smo i povećali plaće radnicima, a bili su na granici minimalca. Doveli smo ustanovu na nivo stabilnosti. Ono što je najvažnije, ispunjavamo zahtjeve studenata. Kantoni ispunjavaju svoje obaveze, tako da je cijena smještaja s obrocima 150 KM za sve studente. S renoviranjem krila u Nedžarićima, koje nije bilo uvjetno, dobili smo i 25 stranih studenata, kaže na kraju Curić.

Manje upisa

Zavirili smo i u domove Univerziteta u Tuzli, gdje je ove godine bilo mjesta za 525 studenata, međutim, trenutno je popunjeno samo 410 kreveta. Kako objašnjavaju iz tuzlanskog Studentskog centra, razlog manjeg broja studenata u domovima rezultat je manjeg broja upisa na Univerzitet u Tuzli, što se direktno odrazilo i na ovu ustanovu.

Cijena smještaja u Tuzli se kreće od 91 do 105 KM, zavisno od toga radi li se o redovnim ili studentima koji obnavljaju godinu. Treba napomenuti da ostatak novca od 189 KM Studentskom centru uplaćuju vlade kantona iz kojih studenti dolaze.

Redovni studenti, koji smještaj plaćaju 91 KM, imaju pravo na dva obroka, ručak i večeru. U danima vikenda za njih se sprema samo ručak. Internet je dostupan u svim paviljonima. U jednom od njih uređena je TV sala, a u planu je soba za fitness, dok je poslije nekoliko desetljeća jedan paviljon dobio i novu fasadu.

U Banja Luci najjeftinije

Studentski centar „Nikola Tesla“ u Banja Luci ima četiri paviljona. Prvi i drugi raspolažu sa 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba. Paviljon tri koji je u prosincu prošle godine stradao u olujnom nevremenu ima 148 soba namijenjenih redovnim studentima i 66 kreveta koji su predviđeni za studente na master studiju i za studente s posebnim potrebama.

Paviljon četiri raspolaže sa 280 kreveta raspoređenih na dvokrevetne i trokrevetne sobe. U ovom paviljonu se nalaze i zajedničke prostorije, višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske ljekarske ordinacije, vešeraji, a svaki sprat ima i čajnu kuhinju. Smještaj u prvom i drugom paviljonu košta 20 KM, treći paviljon je 25 KM, a četvrti 65 i 75 maraka.

Doručak u studentskim menzama košta 0,6 KM, ručak 1,4 KM, a večera marku. U sklopu četvrtog paviljona se nalazi 16 soba koje su namijenjene turistima.

CIJENE SMJEŠTAJA U BiH

– Sarajevo – 150 KM

– Mostar – 156 KM

– Tuzla – od 91 do 105 KM

– Banja Luka – od 20 do 75 KM

PROSJEČNE CIJENE U REGIJI

– Zagreb – 100 KM u Domu „Stjepan Radić“

– Beograd – 80 KM

– Podgorica – 68 KM u „Plavom dvoru“

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3